krijumcarenje-cigareta-midiSporazum 135 zemalja koji još treba ratificirati mogao bi omogućiti dodatne fiskalne prihode od oko 50 milijardi dolara

Pod okriljem Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) između 135 zemalja postignut je sporazum o međunarodnom dogovoru o suzbijanju krijumčarenja duhana.

Sporazum koji još treba biti ratificiran mogao bi omogućiti dodatne fiskalne prihode od oko 50 milijardi dolara, rekao je Ian Walton-George koji je predsjedao posljednjim krugom pregovora u Ženevi.

“Nedopuštena trgovina duhanom trenutačno je jedna od najopasnijih, putem nje mladi i siromašni dolaze do jeftinih cigareta”, rekao je.

Zemlje članice Konvencije za borbu protiv duhana koja je stupila na snagu 2005. godine odlučile su pokrenuti pregovore o pokretanju tog protokola, koji se bori protiv trgovine cigareta.

Taj protokol još službeno treba odobriti Ministarska konferencija stranaka Konvencije, od 12. do 17. studenoga u Seulu. Kako bi bolje kontrolirali priljev duhana i izbjegli da legalno proizvedeni proizvodi budu izvor opskrbe nedozvoljene trgovine, protokol predviđa globalni sustav praćenja i obilježavanja duhanskih proizvoda putem sustava etiketiranja. Države će biti obvezne surađivati.

Nevladine organizacije smatraju da proizvođači opskrbljuju mreže krijumčara kako bi se učvrstile u zemljama u razvoju.

Usvajanje takvog protokola omogućilo bi borbu protiv kriminala u sektoru i povišenje fiskalnih prihoda država, smatra WHO. Samo 20 zemalja nisu sudionice Konvencije, među kojima SAD, Švicarska, Indonezija, Argentina i Češka. (H)