yahoo-zgrada-midiYahoo je započeo proces aukcije svog portfelja internetskih patenata u kojem se nalazi približno tri tisuće patenata koje su spremni prodati najboljem ponuđaču.

Očekuje se kako će kupac za ovaj vrlo vrijedan paket izdvojiti više od milijarde dolara, odnosno preko 880 milijuna eura.

Dnevni list The Wall Street Journal donosi podatak kako će Yahoo sredinom ovog mjeseca početi prikupljati preliminarne ponude te da je o tomu već izvijestio potencijalno zainteresirane kupce. Za taj su posao angažirali tvrtku Black Stone IP, inače stručnjake u prodaji patenata koja će voditi cijelu aukciju.

U vijesti stoji kako su iz Yahooa izjavili da ova aukcija predstavlja jedinstvenu priliku za tvrtke koje rade u internet industriji jer sada mogu u jednom potezu doći do iznimno vrijednog portfelja internetskih patenata na jednom mjestu.

“Zainteresirane kompanije sada imaju priliku kupiti neke od pionirskih patenata koji su osnova današnjeg interneta, a ponajprije se to odnosi na dijelove vezane uz pretraživanje interneta i oglašavanje na webu”, navode iz Yahooa. To je potvrdilo nagađanja da će se u paketu vjerojatno naći i originalni patenti koji su udarili temelje pretraživanju interneta.

Vijest je objavljena samo dan nakon što je Verizon navodno dao ponudu od tri milijarde dolara u drugom krugu preuzimanja Yahooovog internetskog dijela poslovanja. Prema pisanju The Wall Street Journala američki telekomunikacijski gigant u cijelom poslu nije zainteresiran za patente pa je i to razlog zašto ih je Yahoo odlučio ponuditi na dražbi, piše ICTBusiness. (hr.n1info.com)