Akcija Zelena oaza u srcu grada, koja se ove subote održala uz obalu rijeke Save, pokazala je kako briga za okoliš i ljubav prema gradu ne poznaju dobne granice. Organizator je akcije Društvo prijatelja cvijeća i zelenila, koje je prošle godine proslavilo 50 godina postojanja, a njegove članove, većinom starije od 50 godina, povezuje ljubav prema gradu, cvijeću i prirodi.

Akcija čišćenja provedena je na području od Mosta mladosti do Jakuševca u sklopu društveno odgovornoga projekta Od izvora do mora, koji Coca-Cola u Hrvatskoj provodi poticanjem i podržavanjem akcija čišćenja hrvatskih obala u suradnji s vladinim institucijama i udrugama civilnoga društva.

“U Coca-Coli neprestano tražimo nove načine očuvanja prirodnih bogatstava i doprinosa čistoći okoliša jer smo svjesni općega problema onečišćenja okoliša plastičnom ambalažom. Vjerujemo da podržavanjem akcija čišćenja možemo pridonijeti manjemu zagađenju hrvatskih obala, mora, rijeka i jezera ambalažnim otpadom.

Projekt Od izvora do mora ujedno prati Coca-Colinu svjetsku kampanju Svijet bez otpada, kojom je tvrtka javno obznanila cilj da do 2030. za svaku prodanu bocu ili limenku svojega pića bilo gdje u svijetu osigurava povrat kako bi se oporabile i mogle ponovno iskoristiti“, istaknula je Boška Trbojević, direktorica Odjela za komunikacije i odnose s javnošću Coca-Cole HBC za poslovnu jedinicu Adria.

U akciji čišćenja, za koju je Coca-Cola osigurala svu potrebnu opremu, sudjelovalo je 50 članova Društva prijatelja cvijeća i zelenila te njihovih sugrađana koji su im se pridružili u čišćenju. “Naša se udruga već više od 50 godina brine o ljepoti i prirodnim blagodatima ovoga grada. Provedbom smo akcije čišćenja željeli ovaj prostor učiniti ugodnijim za šetnje i uživanje te svima onima koji svoj dan vole provoditi na obalama rijeke Save omogućiti ljepše iskustvo.

Dio obale od Mosta mladosti do Jakuševca nastavak je parka Bundek lako dostupan javnim prijevozom, pa svoje sugrađane, osobito mlađe generacije, želimo potaknuti na zdraviji život na otvorenome, ali i skrenuti pozornost na odgovorno odlaganje ambalažnoga otpada”, rekla je Vesna Čuljat, predsjednica Društva prijatelja cvijeća i zelenila.

U projekt Od izvora do mora može se uključiti svaka udruga civilnoga društva koja u svojoj zajednici želi potaknuti i organizirati akcije čišćenja s građanima jednostavnom prijavom putem mrežne platforme odizvoradomora.hr. Coca-Cola će opremom za čišćenje i podrškom komunalne tvrtke u odvozu otpada podržati 15 akcija čišćenja do kraja listopada, a nositelji će najuspješnijih akcija tijekom kojih se prikupi najveća količina otpada po sudioniku na kraju ovogodišnjega ciklusa projekta biti nagrađeni novčanim iznosima od 15.000, 10.000 i 5.000 kuna.