Zakon o trošarinama u Saboru

Sabor je nastavio s radom i to raspravom o izmjenama i dopunama Zakona o trošarinama, čime se predviđa dodatno urediti sustav trošarinskog oporezivanja duhanskih prerađevina.

Pred svega 15-ak zastupnika koji su jutros došli u Sabor, govorio je zamjenik ministra financija Boris Lalovac. Rekao rekao je kako će se izmjenama i dopunama Zakona omogućiti da se na jednak način oporezuju cigarete kod povećanja visina trošarina i povećanja maloprodajne cijene cigareta.

Pojasnio je da je tijekom pristupnih pregovora s EU do 31. prosinca 2017. odobreno prijelazno razdoblje za dostizanje minimalne trošarine na cigarete.

Ovim izmjenama zakona želi se onemogućiti stvaranje špekulativnih zaliha radi izbjegavanja plaćanja trošarine tj. onemogućavanje štetnih fiskalnih učinaka za prihode državnog proračuna Republike Hrvatske, kazao je Lalovac.

Istaknuo je da se tim zakonom trošarinskim obveznicima duhanskih prerađevina – cigareta i ostalim osobama koje prodaju cigarete, propisuje obaveza plaćanja trošarina na cigarete koje su već ušle u potrošnju.

Naime, kazao je, novim prijedlogom zakona na duhanskim markicama se ne naznačuje maloprodajna cijena, čime se izjednačuje status cigareta na zalihama i onima puštenim u promet.

Izmjene su prošlog tjedna usvojene na sjednici Vlade. Tada je ministar financija Slavko Linić kritiku uputio proizvođačima duhana. Linić tvrdi da su kod svakog povećanja maloprodajnih cijena zaradili 100 milijuna kuna. (HRT)

Prethodni članakMršić: Podravka je na točki preokreta, ciljamo više meta za preuzimanje
Sljedeći članakProizveli hibridno piće od vina i piva