Zelena tranzicija – Trendovi: Strateška važnost sigurne opskrbe električnom energijom

Maja Pokrovac, direktorica OIEH-a i Stefano Miriello, savjetnik za javne politike europske RE-Source platforme

Kako doći do dugoročne sigurne opskrbe električnom energijom po fiksnim cijenama doznajte na prvoj konferenciji u regiji posvećenoj ugovorima o kupnji zelene energije RE-Source Croatia koja se 17. ožujka 2023. održava u hotelu Sheraton u Zagrebu.

Nagli porast cijena električne energije doveo je mnoge u Hrvatskoj u nezavidnu poziciju – svi su se suočili s višim iznosima na računu za električnu energiju, a najviše su ih osjetile tvrtke iz sektora energetski intenzivne industrije čiji računi za električnu energiju čine izrazito velik udio troškova poslovanja. Ni oni koji su uložili u postavljanje vlastite krovne solarne elektrane nisu u mogućnosti pokriti sve svoje energetske potrebe vlastitom proizvedenom energijom. Stoga je jasno da oni koji nemaju svoju proizvodnju energije u potpunosti ovise o tržištu, a to znači i o promjenjivim cijenama električne energije.

Ipak, postoji način za postizanje dugoročno sigurne opskrbe električnom energijom po fiksno ugovorenim cijenama. Tvrtke u svijetu i EU-u ga primjenjuju i prije no što je nastupila energetska kriza kupujući dostatne količine električne energije iz obnovljivih izvora izravno od njezinog proizvođača. Na ovaj način pokrivaju i do 100 posto svojih energetskih potreba, a kupnju ugovaraju putem ugovora o izravnoj kupnji energije (PPA – Power Purchase Agreement i CPPA Corporate Power Purchase Agreement). Njima se ugovara fiksna cijena električne energije i potpisuju se na razdoblje od pet do 20 godina, čime pružaju mnogo veću sigurnost od kupnje energije po promjenjivim tržišnim cijenama.

Više je oblika i načina na koje ovakva suradnja može biti ostvarena. Proizvođač energije iz obnovljivih izvora može biti u blizini onoga tko će tu energiju koristiti, ali može biti i u susjednoj županiji ili pak mnogo dalje. Sve je popularniji virtualni CPPA kod kojeg nema fizičkih isporuka električne energije od proizvođača OIE prema kupcu. Postoje i prekogranični CPPA ugovori kada primjerice elektrana iz Hrvatske želi potpisati ugovor o isporuci električne energije kroz dugogodišnje razdoblje s kupcem iz druge zemlje. Mnogo je modela CPPA ugovora na tržištu i uvijek se bira onaj koji je najbolji i za proizvođača zelene energije i za njezinog potrošača. Fokus je na sigurnosti isporuke energije po dogovorenoj cijeni koja kupcu omogućava lakše planiranje troškova.

RE-SOURCE PLATFORMA
Kroz ovu iznimno važnu i aktualnu temu OIEH je prepoznao moguće rješenje kao jedno od najvažnijih mehanizama za razvoj obnovljivih izvora energije – postao je dio velike europske obitelji RE Source platforme posvećene razvoju PPA ugovora u EU-u. Riječ je o platformi osnovanoj u Bruxellesu 2017. godine koja se bavi koordiniranjem aktivnosti za promicanje boljeg okvira za korporativno korištenje obnovljivih izvora energije na EU i nacionalnoj razini te pomaže u realizaciji punog potencijala obnovljivih izvora energije u Europi.

OIEH je kao predstavnik europske RE-Source platforme postao središte informacija i znanja o PPA ugovorima te kao RE-Source Croatia HUB mjesto susreta dionika obnovljivih izvora energije posvećenih razvoju ovih ugovora. Stoga 17. ožujka 2023. hotelu Sheraton u Zagrebu organizira prvu konferenciju u regiji posvećenu ugovorima o kupnji zelene energije izravno od proizvođača.

“Energetska kriza traži inovativne pristupe rješavanja problema visokih cijena električne energije. Jasnije je nego ikada da jedino razvoj domaće, zelene energije i sigurnost njezine opskrbe vodi ka energetskoj samodostatnosti. Ujedno, to je održivo rješenje za energetski intenzivnu industriju, ali i sve one kojima je važna predvidivost troškova za električnu energiju. Zadovoljni smo što je i krovna europska platforma RE-Source prepoznala djelovanje OIEH u poticanju razvoja obnovljivih izvora energije i sinergijskom radu na traženju kvalitetnog rješenja za suradnju s industrijom te što će svoja iskustva i znanja podijeliti na našoj konferenciji”, istaknula je Maja Pokrovac, direktorica OIEH-a.

Stefano Miriello, savjetnik za javne politike europske RE-Source platforme, koji će biti predavač na konferenciji, pojašnjava važnost ovakvog koraka za Hrvatsku: “Hrvatska je izuzetno zanimljiva regija s relevantnim strateškim položajem u Europi. Prvi hrvatski korporativni PPA objavljen je prošlog listopada. Ovo je pokazalo rastući interes kupaca i prodavača zelene energije za PPA u ovoj regiji. U tom kontekstu, prva RE-Source Croatia konferencija može odigrati relevantnu ulogu u povećanju svijesti o mogućnostima izravne kupnje električne energije od proizvođača iz OIE kao i načinu na koji oni mogu učinkovito pomoći mnogim tržišnim igračima da dekarboniziraju svoje poslovanje.”

TEMA VAŽNA SVIMA
S obzirom na to da je riječ o novoj temi, o kojoj se malo zna ne samo u Hrvatskoj nego i regiji, znanje i iskustvo stručnjaka koji provode ovakve ugovore u europskim zemljama bit će važno za takvu praksu u Hrvatskoj. Primjeri tvrtki koje kupuju zelenu energiju putem PPA ugovora unutar svoje zemlje ili iz inozemstva važni su pokazatelji kako to mogu činiti i tvrtke u Hrvatskoj. Kome je sve ova tema važna? Prema interesu koji pokazuju predstavnici nacionalnih i međunarodnih institucija, konzultanti, pravni i financijski stručnjaci, industrija, poduzetnici, proizvođači obnovljive energije, ali i predstavnici građanskih i europskih inicijativa, ova je tema važna svima.

Oni koji se odlučuju za ovakve ugovore čine to iz mnogo razloga. Velikim potrošačima električne energije, industriji poput primjerice cementara kojima je energija 60% svih troškova, ovakva suradnja garantira stabilnost cijena i opskrbe tijekom trajanja ugovora i lakše planiranje godišnjih troškova. Neke tvrtke kupuju zelenu energiju zbog ESG ciljeva, dekarbonizacije i ulaganja u OIE. Ima i onih koji kupuju energiju za daljnju prodaju i plasiranje na tržište. Katkad i operatori prijenosnih sustava sklapaju CPPA ugovore i kupuju energiju za pokrivanje gubitaka. U svakom slučaju ovi ugovori pružaju neograničene mogućnosti primjene. Najvažnije je da se njima se obje strane štite od volatilnosti tržišta, kojemu su izloženi standardnim ugovorima. Čak i ako se pojave veći problemi i fluktuacije cijene na tržištu, predviđeni su mehanizmi korekcije koji moraju jamčiti zadovoljstvo oba potpisnika ugovora.

GOLEMI POTENCIJAL RAZVOJA
Ovakvi su ugovori odavno dobro poznati i odlično razvijeni na tržištima SAD-a, Azije, Španjolske, Velike Britanije i Skandinavije. U ostatku Europe su još uvijek u fazi početnog i razvijaju se polako. Velike svjetske korporacije već godinama prepoznaju važnost kupnje zelene energije. Jasna im je i ekološka dobrobit i ekonomska računica. Između 2010. i 2020. godine velike su korporacije kroz CPPA ugovore kupile čak 23,7 GW energije iz obnovljivih izvora. Potražnja kompanija za čistom energijom i dalje raste. Najveći korporativni ugovor o kupnji zelene energije potpisan je 2020. u Indiji. Tvrtka Adani Green Energy sklopila ugovor o kupnju energije s tvrtkom u državnom vlasništvu Solar Energy Corporation of India (SECI) kojim je dogovorena isporuka nevjerojatnih 4.667 MW obnovljive energije kroz najveći dotadašnji zeleni PPA.

Korporacije koje ugovaraju PPA ugovore dolaze iz različitih sektora – telekomunikacijskih, uslužnih, industrijskih, a najveći kupac zelene energije uvjerljivo je sektor informacijske i komunikacijske tehnologije. Svi oni žele kupovati 100% zelenu energiju i ujedno osigurati stabilan iznos mjesečnih ili godišnjih davanja za energiju koja dolazi iz obnovljivih izvora. Primjerice, Amazon je mjesecima prvi na listi tvrtki koje ugovaraju najviše zelene energije putem PPA.

Velika je važnost ovakvih modela ugovaranja kupnje zelene energije za postizanje klimatskih i energetskih ciljeva. To potvrđuje i EU ističući potrebu kombiniranja različitih izvora financiranja za nove OIE projekte, a tako i energetsku sigurnost. Korporativno tržište nabave energije iz obnovljivih izvora brzo se širi diljem Europe, a do siječnja 2023. je ugovoreno 26 GW kapaciteta, što predstavlja 4% ukupne instalirane solarne energije i 6% ukupno instalira

Informacije i prijave za RE-Source Croatia konferenciju na: info@oie.hr

Prethodni članakZoran Vučinić novi predsjednik Nadzornog odbora Atlantic Grupe
Sljedeći članakProljetno čišćenje u skladu s prirodom