U jučerašnjem pozivu na Glavnu skupštinu, koja će se održati 30. lipnja, vodstvo Jamnice predlaže isplatu dividende od 3.164  kune po dionici, što u odnosu na cijenu dan prije objave daje prinos od 5,02 posto po dionici. Pri tome bi prvi dan trgovanja bez prava na dividendu (ex-dividend date) trebao biti 2. srpnja.

Dividenda koju poduzeće ove godine nudi je dvostruko viša od lanjske koja je iznosila 1.580 kuna po dionici i davala prinos od 2,85 posto.

Ovakvo povećanje ne iznenađuje uzme li se u obzir da je neto dobit poduzeća u 2013. za 188 posto veća u odnosu na 2012. i iznosi 355,6 milijuna kuna.

Najveći utjecaj na rast dobiti u prethodnoj godini je imala prodaja linije voćnih sokova u iznosu od 45 milijuna eura koja je povećala dobit za 292,9 milijuna kuna. Pri tome je Stanić Grupa postala vlasnik punionice sokova u Jastrebarskom te poznatih brendova sokova Juicy, TO, Juicy Fruits, Juicy Kids i Juicy Vita.

“Još ćemo vidjeti jesu li ove posljednje dvije godine početak redovne isplate dividende u Jamnici budući da je tri uzastopne godine prije toga poduzeće zadržavalo svu dobit”, komentiraju analitičari iCapitala.

Iako Jamnica nije u sastavu Crobexa, zanimljivo je usporediti prinos na njenu dividendu s onima poduzeća koja jesu u indeksu. Osam poduzeća iz indeksa je za ovu godinu najavilo ili izglasalo dividendu, pri čemu po prinosu Jamnicu nadmašuju samo Ericsson Nikola Tesla (21,2 posto), AD Plastik (7,3 posto) i HT (5,4 posto). Niži prinos nude Adris (2,5 posto), Viadukt (2 posto), LEDO (1,9 posto), te Atlantic Grupa i HUP (po 1,3 posto).

Moramo napomenuti kako se na ZSE još 2. svibnja pojavila vijest o dividendi Jamnice, ali bez poziva na Glavnu skupštinu. Prinos je tada iznosio 4,87 posto. (iCapital)