Pad proizvođačkih cijena na godišnjoj razini u Europskoj uniji

Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u Europskoj uniji u ožujku su pale na godišnjoj razini u svim zemljama članicama, dok su se u većini njih na mjesečnoj razini blago stabilizirale, uključujući i Hrvatsku, pokazalo je najnovije izvješće Eurostata.

industrijski-proizvodi-midiU ožujku su proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u EU prema istom mjesecu lani pale za 4,1 posto, gotovo nepromijenjenim tempom u usporedbi s veljačom, kada su na godišnjoj razini pale za 4,2 posto, pokazale su procjene Eurostata. Najviše su pritom cijene pale u Nizozemskoj i Grčkoj, za 10,9, odnosno 9 posto.

Slijede Belgija i Litva, s padom za 6,3 posto, te Slovačka i Irska, gdje su one smanjene za 6,2 odnosno 5,8 posto.

U Hrvatskoj su na godišnjoj razini proizvođačke cijene u ožujku smanjene za pet posto, nakon 4,8-postotnog pada u veljači.

Na mjesečnoj, pak, razini u EU u cjelini cijene industrijskih proizvoda pri proizvođačima blago su uvećane – za 0,4 posto. U veljači su bile pale za 0,6 posto u odnosu na mjesec ranije.

Među 28 zemalja članica najveći je rast cijena na mjesečnoj razini zabilježen u Grčkoj i Estoniji, u visini 1,8, odnosno 1,6 posto, a slijede Belgija i Velika Britanija, s rastom od 1,4, odnosno 1,2 posto.

U tom se društvu našla i Hrvatska, u kojoj su proizvođačke cijene u ožujku prema mjesecu ranije porasle za 1,1 posto, nakon što su u veljači bile smanjene za 0,8 posto.

S druge strane, pad cijena na mjesečnoj razini zabilježen je u sedam zemalja članica, pri čemu je najizrazitiji bio na Cipru, od 1,6 posto. Slijede Litva i Slovačka, s padom cijena od 0,7 posto. U tri zemlje članice proizvođačke su cijene ostale nepromijenjene.

Rastu cijena u EU na mjesečnoj razini najviše je pridonio sektor energije u kojem su cijene porasle za 1,9 posto, nakon što su jednako toliko bile pale u mjesecu ranije.

Energetski sektor, s padom cijena od 13 posto u usporedbi s ožujkom lani, bio je najveći uteg cijenama u EU, nakon 14-postotnog pada u veljači.

U 19-članoj eurozoni zabilježen je isti trend kao i na razini EU-a. Na godišnjoj razini cijene su pale za 4,2 posto, kao i u mjesecu ranije. U energetskom su sektoru pale za 12,1 posto, nakon pada za 12,7 posto u veljači.

Na mjesečnoj su se razini, pak, cijene blago stabilizirale, porastavši za 0,3 posto na razini 19-članog gospodarstva, nakon 0,7 postotnog pada u veljači. U energetskom su sektoru porasle za 1,2 posto, nakon 2-postotnog pada u mjesecu ranije. (SEEbiz.eu/Hina)

Prethodni članakLidlov dan zaposlenika na Jarunu uz Severinu i Parni Valjak
Sljedeći članakSvjetski dan hummusa po prvi puta u Hrvatskoj zahvaljujući Sana delikatesama