26.6 C
Zagreb
Četvrtak, 25. srpnja 2024., 20:45
VijestiZemljaAgrokor prodao 400 milijuna eura obveznica uz kamatu 10 posto

Agrokor prodao 400 milijuna eura obveznica uz kamatu 10 posto

Predsjednik Uprave Ante Todorić pohvalio se kako su se svi najveći svjetski investitori pronašli u ovom ‘dealu”, te da ovo što je sada učinio Agrokor “ne mogu ni neke države”

agrokorAgrokor je u utorak izdao 400 milijuna eura euroobveznica na europskom tržištu kapitala, na rok od sedam godina, uz kamatnu stopu od 10 posto. Obveznica će biti listana na luksemburškoj burzi, a najveća hrvatska tvrtka zadužila se kako bi refinancirala svoje financijske obveze, te pojačala financijsku poziciju. Aranžeri izdanja bili su BNP Paribas i Unicredit Zagrebačka banka.

Na kasno popodne zakazanoj konferenciji za novinare u sjedištu Agrokora većinski vlasnik kompanije i predsjednik Uprave Ante Todorić pohvalio se kako su se svi najveći svjetski investitori pronašli u ovom ‘dealu”, te da ovo što je sada učinio Agrokor “ne mogu ni neke države”. Rekao je kako to govori o vrijednosti kompaniji i njenom poznavanju na svjetskom tržištu.

Todorić je rekao kako su u ovom izdanju obveznica sudjelovali i domaći investitori i to sa gotovo 20 posto, pohvalivši pri tom ulogu Zabe, koja se borila da bude što više domaćih ulagača.

Predsjednik Uprave Zagrebačke banke Franjo Luković rekao je kako je “izdati 400 milijuna eura na današnjem volatilnom tržištu za privatnu kompaniju izvanredan uspjeh za Agrokor, ali i za hrvatsko gospodarstvo”, te dodao da je interes bio dvostruko veći od samog izdanja.

Na pitanje novinara da li će novac od obveznica pposlužiti i za moguće nove akvizicije, Todorić je rekao: “Ovaj novac služit će isključivo za refinanciranje obveza, no ovo izdanje obveznica nam omogućuje da za iduću godinu imamo osiguranih 150 milijuna eura za investiranje.” (Bankamagazin)

Najnovije objave

Nestlé u prvom polugodištu bilježi organski rast od 2,1%

Kompanija Nestlé objavila je financijske rezultate za prvih šest mjeseci 2024. godine. Organski rast iznosi 2,1% od čega 0,1% dolazi iz realne interne stope rasta...

izlog

50 years of UNCONDITIONAL LOVE

UNCONDITIONAL slavi 50 godina izvrsnosti u industriji kućnih ljubimaca S ponosom objavljujemo da je UNCONDITIONAL, pionir u industriji kućnih ljubimaca, proslavio svoju zlatnu obljetnicu -...