Tvrtka Intersport u vlasništvu Mercatora, koja upravlja Intersportovom franšizom u Sloveniji i široj regiji, prodana je poljskom fondu Enterprise Investors, a ugovor bi neslužbeno mogao biti potpisan danas, piše slovenski dnevnik Finance

intersport-trgovina-midiU Enterprise Investitorsu su u međuvremenu za danas najavili predstavljanje nove investicije u Sloveniji. Mercator je vlasnik kompanije Intersport ISI, koja upravlja licenciranom aktivnosti prodaje sportske opreme. U Sloveniji ima 35 trgovina, u Hrvatskoj 34, u Srbiji 12, u Bosni i Hercegovini 10, u Crnoj Gori dvije, a franšiznim prodavaonicama prisutan je na tržištima Makedonije, Albanije i Kosova.

Nove investicije će biti u središtu konferencije za novinare Michala Kędzije, partnera u poljskom private equity fondu. Prema Financama, posao je već u završnoj fazi, a Poljaci trebaju platiti više od 30 milijuna eura.

Koncern Agrokor, u čijem sastavu posluje Mercator, odmah nakon preuzimanja te kompanije 2014. najavio je prodaju pojedinih Mercatorovih tvrtki koje se ne uklapaju u njegovu dugoročnu strategiju. Tako je Pekarna Grosuplje prodana grupi Don Don, turističku agenciju M Holidays preuzeo je Kompas, lanac prodavaonica odjeće Modiana kupio je Montecristo SL, u kojem su snage udružili Montecristo Holding u vlasništvu kompanije iz Hong Konga Emkay Investments i poduzetnik Goran Kristan.

Mercator grupa je u prvom polugodištu ostvarila 1,25 milijardi eura prihoda od prodaje, što je 3,3 posto manje nego u istom periodu prošle godine. Prema njima, pad je posljedica nastavka teških uvjeta na tržištu, kao i aktivnosti koje se odnose na obnovu objekata.

Kako navode Finance, Mercator je u završnoj fazi monetizacije dijela nekretnina. U ovogodišnjem trećem kvartalu namjerava prodati 108 milijuna eura nekretnina, koje bi potom uzeo u zakup na 20 godina s mogućnošću produljenja. Uglavnom je riječ o trgovačkim centrima srednje veličine u Sloveniji. (tportal.hr/Finance)