Mercator Grupa je objavila poslovni plan za 2014. u kojem je predvidjela prihode u iznosu 2,7 milijardi eura, operativnu dobit u iznosu 35 milijuna eura i neto dobit od 339 tisuća eura.

Kompanija očekuje da će financijsko restrukturiranje, koje je trenutno u završnoj fazi, imati pozitivan učinak na stabilizaciju poslovanja Grupe i omogućiti brže restrukturiranje poslovanja u budućnosti.

Planirani prihod od prodaje za 2014. je 3,5% niži od očekivanog prihoda u 2013. godini. Do smanjenja prihoda trebalo bi doći zbog zatvaranja neprofitabilnih jedinica te izlaska iz aktivnosti koje se ne uklapaju u strategiju kompanije, što je u skladu s usvojenim planom restrukturiranja. Teški ekonomski uvjeti na svim ključnim tržištima također bi trebali imati značajan negativan utjecaj na prihode.

Poboljšanje profitabilnosti Grupe trebalo bi biti rezultat fokusa na dugoročne projekte usmjerene ka dodatnom smanjenju troškova s jedne strane i poboljšanju percepcije Mercatora u očima kupaca s druge strane. Mjere rezanja troškova ciljat će na energiju i logistiku, dok će istovremeno kompanija tražiti prilike za prodaju imovine koja nije dio glavnog poslovanja tvrtke i zatvaranje neprofitabilnih maloprodajnih jedinica. U 2014. bi kapitalne investicije trebale biti na nešto višoj razini, pri čemu će većina sredstava biti plasirana u obnovu postojećih maloprodajnih jedinica.

Analitičari tvrtke iCapital smatraju da je plan menadžmenta poprilično ambiciozan po pitanju profitabilnosti uzme li se u obzir recesijsko okruženje i velik teret duga. Međutim, sve ovisi o uspješnosti financijskog restrukturiranja koje je preduvjet za preuzimanje od strane Agrokora, koje bi u konačnici ipak trebalo generirati određene sinergije i poboljšati profitabilnost Mercatora. (www.icapital.hr)