Najveći svjetski pivar AB InBev mogao bi se odlučiti na preuzimanje Coca-Cole.

coca-cola-abinbev-midiSljedeća bi meta pivarskog diva mogla biti francuska grupa Castel, gdje bi kroz SAB Miller AB InBev imao pravo prvokupa ako se taj francuski proizvođač vina, piva i osvježavajućih napitaka odluči na tako nešto.

Vrijednost je Castela oko 30 milijardi dolara, a drugi su najveći proizvođač piva i osvježavajućih pića u Africi.

SAB Miller ima i 57% dionica u Coca-Cola Bottlingu Africa vrijednih oko četiri milijarde dolara. Coca-Cola ima pravo otkupiti te dionice kada se završi spajanje AB InBeva i SAB Millera te se smatra da će to i učiniti da od sebe odmakne očito pohlepni AB InBev. Razlog je straha jasan, kad je riječ o pivu veliki se pivar više nema gdje širiti i put ga odvodi prema osvježavajućim pićima.

Nagađa se da bi logična meta bila Coca-Cola bez obzira na njezinu golemu vrijednost od 188 milijardi dolara. Ističu se i sve prisniji odnosi vlasnika AB InBeva, 3G Capitala s najvećim Coca-Colinim dioničarom Warrenom Buffetom. On je već posredovao u 3G-ovoj kupnji Heinza 2013.

Nagađanje postaje realnijim kada se vidi interes AB InBeva za turskim Efesom koji ima 50,3% udjela u Coca-Cola Iceceku koji proizvode te kompanije distribuira u zemlje Bliskog istoka i centralne Azije. (SEEbiz.eu)