agrokor-ulaz-midiRješenje Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga da je za Agrokor nastala obveza objavljivanja ponude za preuzimanje Belja ne predstavlja problem poslovanju Agrokora, izvijestili su iz tog koncerna.

“Upoznati smo sa rješenjem Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga, ono ne predstavlja problem poslovanju Agrokor koncerna, a očitovati ćemo se u zakonski predviđenom roku”, izjavila je direktorica Ureda za odnose s javnošću Agrokora Anja Linić upitana za komentar Hanfinog rješenja.

Kako je objavljeno na web stranicama Hanfe, Uprava te agencije na današnjoj je sjednici utvrdila da je za društvo Agrokor nastala obveza objavljivanja ponude za preuzimanje Belja iz Darde, te je naložila Agrokoru da u roku od 60 dana od dana primitka rješenja podnese Hanfi zahtjev za odobrenje objavljivanja ponude za preuzimanje, ponudu za preuzimanje i odgovarajuće isprave.

U opširnom obrazloženju rješenja navodi se da je u provedenom postupku nadzora Hanfa utvrdila da je 12. rujna 2007. za Agrokor nastala obveza objavljivanja ponude za preuzimanje Belja.

Kako je Agencija utvrdila, Agrokor u sklopu ponude za preuzimanje Belja iz 2006. godine, a koju je bio obvezan objaviti jer je u ožujku 2005. godine stekao 2.879.663 dionica te tvrtke što čini 52,21 posto udjela u njezinu temeljnom kapitalu, nije stekao niti jednu dionicu.

Međutim, naknadno je, nakon provedene ponude za preuzimanje, stekao 2,7 milijuna dionica Belja i to putem povećanja temeljnog kapitala te tvrtke. Te dionice, pak, nisu izuzete od obveze objavljivanja ponude za preuzimanje, jer, kako navodi Hanfa, iz zapisnika s Glavne skupštine Belja održane u srpnju 2007. godine, vidljivo je da Skupština nije odlučivala o tome da se Agrokoru odobri stjecanje tih dionica s pravom glasa bez obveze objavljivanja ponude za preuzimanje.

Uvidom u podatke iz registra Središnjeg klirinškog depozitarnog društva, Hanfa je utvrdila da Agrokor posjeduje 5.579.663 dionice Belja, što čini 67,92 posto udjela u temeljnom kapitalu. (H)