agrokor-ulaz-midiZbog otežanih financijskih uvjeta u Europi i aranžmana s bankama Moody’s je promijenio ocjenu izgleda s “pozitivno” na “stabilno”

Agencija za dodjelu kreditnog rejtinga, Moody’s, snizila je poslovne izglede (outlook) Agrokora, najveće hrvatske kompanije, s ocjene “pozitivno” na “stabilno”. Kreditni rejting B2 ostao je nepromijenjen.

“Promjena je rezultat činjenice da se kompanijin manevarski prostor u aranžmanu s bankama nije popravio, kao što je to Moody’s očekivao kada je u prosincu 2010. postavio ocjenu pozitivno”, napisala je u izvješću Tanya Savkin, analitičarka Moody’sa zadužena za Agrokor.

“Premda smo prepoznali Agrokorovo značajno unapređenje, učinjeno posljednjih godina, kada je riječ o stizanju na naplatu dužničkih vrijednosnih papira, na promjenu ocjene također se odrazila i kompanijina kratkoročna zaduženost, što je uzeto u obzir zbog povećanih poteškoća u europskom financijskom okruženju”, dodala je Savkin.

Pa ipak, napominje kako ocjena “stabilno” znači da očekuju kako će Agrokorovo financijsko stanje ostati zdravo unatoč otežanim gospodarskim uvjetima. Također, to znači da se ne očekuje niti probijanje financijskih dogovora.

Kreditni je rejting zadržan na ranijoj ocjeni B2. “Obveze se smatraju špekulativnima i predmetom su visokog kreditnog rizika”, navedeno je u Moody’sovoj klasifikaciji tog kreditnog rejtinga. Na skali prema sigurnosti, ta se ocjena nalazi na šestom od devet mjesta.

U objašnjenju potpore kreditnom rejtingu Agrokora, agencija navodi kako hrvatska tvrtka ima lidersku poziciju u maloprodaji regije, a isto tako i snažan portfelj brendova povezanih vertikalno integriranim poslovnim modelom.

Moody’s, nadalje, podsjeća kako Agrokorov maloprodajni lanac Konzum ostaje i dalje tržišni lider u Hrvatskoj, Srbiji i BiH te unatoč teškim makroekonomskim prilikama nastavlja rasti. U prvih šest mjeseci Agrokor je zabilježio 8,3 postotni rast prodaje.

Premda je Agrokor smanjio svoje kratkoročne obveze dugoročnom obveznicom vrijednom 150 milijuna eura izdanom u siječnju ove godine, u Moody’su smatraju da bi kompanija mogla imati otežan pristup potencijalnim kreditnim linijama (eng. uncommitted credit lines), s obzirom na trenutačne probleme na europskom financijskom tržištu.

U četvrtak su, prije objavljivanja izvještaja, dionice iz sastava Agrokorovih kompanija zabilježile različita kretanja na Zagrebačkoj burzi. Dionica Konzuma ostvarila je 2,92 postotni rast u odnosu na dan ranije uz zaključnu cijenu od 174,96 kuna. Belje je ojačalo 0,51 posto na 78,40 kuna po dionici, a Vupik je porastao 0,58 posto na 67,45 kuna. Proizvođač sladoleda Ledo zabilježio je 3,14 postotni pad zaključivši trgovinski dan pri cijeni od 5085 kuna. Dionički indeks Crobex istovremeno je porastao 1,04 posto.

U srijedu je Agrokor obavijestio slovenski Ured za zaštitu tržišnog natjecanja (UVK) da namjerava predati neobvezujuću ponudu za većinski paket dionica trgovačkog lanca Mercator kojeg prodaju banke i Pivovarna Laško. (Bankamagazin)