Koncern Agrokor danas je uspješno zaključio proces kupnje većinskog udjela Poslovnog sistema Mercator i postao njegovim većinskim vlasnikom. Ukupna vrijednost transakcije je 544 milijuna eura, od čega su 324 milijuna eura za stjecanje stopostotnog vlasništva, 200 milijuna eura za smanjenje financijskih obaveza Mercatora, a 20 milijuna eura za operativno financiranje tekućeg poslovanja Mercatora, izvijestili su iz Agrokora.

Na osnovi ugovora, koji je Agrokor 14. lipnja potpisao s vlasničkim konzorcijem od 12 prodavatelja o kupnji 53,12% dionica Poslovnog sistema Mercator, te na osnovi kasnijih aranžmana s bankama – vlasnicama Mercatora, Agrokor je u cilju preuzimanja većinskog vlasništva platio većinski paket dionica.

Završnom preuzimanju prethodio je i Ugovorom predviđeni sporazum s bankama o reprogramiranju duga Mercatora u visini od jedne milijarde eura, kao i suglasnost regulatornih tijela u državama u kojima djeluju Mercator i Agrokor.

Zajedno, dvije kompanije će ostvarivati gotovo sedam milijardi eura godišnjeg prihoda, zapošljavati više od 64.000 ljudi te biti vodeća tvrtka u sektoru maloprodaje i proizvodnje hrane u regiji i šire.

“Kupnjom većinskog udjela Poslovnog sistema Mercator sa strane Agrokora stvoren je najveći poslovni sustav u tranzicijskim zemljama. Ovo je zajednička pobjeda poslovnih ljudi, izraz odlučnosti da na temeljima promišljene vizije stalno podižemo razinu uspješnosti i konkurentnosti. Ovim počinjemo stvarati novu vrijednost za sve potrošače, veću sigurnost za sve zaposlenike, inicirati daljnji razvoj industrije u regiji te otvarati nova tržišta za proizvođače”, kazao je predsjednik koncerna Agrokor Ivica Todorić.

On dodaje kako će se povezivanjem Agrokora i Mercatora ostvariti viša razina zaposlenosti, otvorit će se i velike mogućnosti za još kvalitetniju regionalnu dobavljačku strukturu te prilike za rast prehrambene i ostalih industrija. Konačno, integracija će omogućiti svim proizvođačima u regiji daljnje povećanje volumena prodaje i otvaranje novih tržišta, kao i ozbiljnih perspektiva za nazočnost na trećim tržištima.

Krajnji cilj cijelog procesa usmjeren je na stvaranje novih vrijednosti za potrošače, koji će dobiti bolju uslugu, kvalitetniju širinu ponude, stabilnije i jeftinije cijene. Ovim procesom se također otvaraju veće mogućnosti za razvoj kompetencija zaposlenih, zapošljavanje i edukaciju mladih, te daje poticaj za slične pomake u regiji, navodi Todorić te dodaje kako će Agrokor, kupnjom većinskog udjela Poslovnog sistema Mercator, izgraditi globalno konkurentnu i prosperitetnu kompaniju.