konzum-maloprodaja-kupac-ftdSiječanj je sedmi mjesec za redom u kojem se bilježi rast prometa na malo na godišnjoj razini

Promet od trgovine na malo u Hrvatskoj je u siječnju ove u odnosu na siječanj prošle godine nominalno je porastao za 2,7 posto, a realno je porastao za 0,2 posto, prvi su podaci koje je u ponedjeljak objavio Državni zavod za statistiku.

Siječanj je tako sedmi mjesec za redom u kojem se bilježi rast prometa na malo na godišnjoj razini, a rast za 0,2 posto isti je kao i u prosincu prošle godine u odnosu na isti mjesec godine prije.

Promet od trgovine na malo bilježi realni rast na godišnjoj razini od srpnja prošle godine, a taj se rast kretao od 0,2 posto u prosincu prošle u odnosu na prosinac 2009. godine do 3,9 posto koliko je maloprodaja realno porasla u kolovozu prošle u odnosu na kolovoz godine ranije.

No, rast maloprodaje u drugoj polovici prošle godine nije bilo dovoljan da se nadoknadi pad iz prve polovice godine, pa je ukupno u prošloj godini zabilježen realan pad maloprodaje za 1,8 posto u odnosu na 2009. godinu.

Državni zavod za statistiku za desetak će dana objaviti detaljnije pokazatelje o prometu u trgovini na malo u siječnju ove godine. (H)