KategorijeLeaflet reportLeaflet report: Bitan oglašivački medij

Leaflet report: Bitan oglašivački medij

Leci trgovaca su vrlo efikasan alat ne samo za promoviranje cijena, nego i medij kroz koji potrošače upoznaju s novim proizvodima, komuniciraju s njima preko različitih akcija, recepata te ih na taj način motiviraju za kupnju

Gotovo svakodnevno u našim poštanskim sandučićima naći će se kakav promotivni letak bilo da se radilo o onim redovitim trgovačkih lanaca, ponudi jela lokalne picerije ili pečenjare ili pak uslugama susjeda vodoinstalatera.

Iako takvo zatrpavanje informacijama i papirom mnogima ide na živce i ne žele ih primati, no velikoj većini potrošača leci su i dalje izuzetno bitan kanal kroz koje doznaju osnovne podatke o proizvodima i cijenama koje redovito trebaju za svoje kućanstvo.

Što se to zbiva na tom na oko ustaljenom i jednostavnom mediju, a u stvari izuzetno dinamičnom i kompetitivnom, nastojat ćemo prikazati iz broja u broj kroz sažete ali slikovite mjesečne analize.

DOSEG I KORIŠTENJE
Leci trgovaca su vrlo efikasan alat ne samo za promoviranje cijena, nego i medij kroz koji potrošače upoznaju s novim proizvodima, komuniciraju s njima preko različitih akcija, recepata te ih na taj način motiviraju za kupnju.

Istraživanje o lecima također pokazuje da kućanstva koja ih primaju,  letke svakodnevno pregledavaju i na temelju njih planiraju svoju kupnju a u priloženom dijagramu možemo vidjeti njihov postotak korištenja.

U 2013. godini tako primjećujemo lagano povećanje: 40% ih brzo pročita, 33% ih detaljno pročita, za razliku od 2011. godine kad su postoci bili manji.

Najveća promjena je u ne primanju letaka: u 2011. godini njih 18% nije imalo pristup, dok se u 2013. godini postotak smanjuje na 9%. Što je veća ponuda letaka, iz godine u godinu se smanjuje postotak ne primanja, a povećava postotak korištenja.

KVALITETA OGLAŠAVANJA
FOCUS ispitivanja tržišta je jedna od vodećih agencija u Europi koja se bavi ispitivanjem tržišta i savjetovanjem. Na dnevnoj bazi prati proizvode koji se oglašavaju u svim lecima trgovačkih lanaca, drogerija, “uradi sam” trgovina i dnevnih novina.

Kako prati hrvatsko tržište lokalno, regionalno i nacionalno, svaki letak je detaljno analiziran. Na temelju tih podataka male, srednje i velike tvrtke imaju širu prodajnu sliku svog proizvoda, ali i konkurencije.

Glavni parametri metode na kojima FOCUS radi za svoje klijente su broj promocija i GAV – Gross Advertising Value. GAV je kvaliteta oglašavanja, a čine ga osnovni parametri: pozicija u letku, veličina objave u cm2, format letka i bruto domet.

Na temelju toga se radi tržišna procjena povrata uloženih sredstava u oglašavanje kroz letke pa vam tako u aktulanom izdanju donosimo analizu poznatih kategorija, odnosno brendova za mjesec svibanj.

SVIBANJSKA SLIKA
Kod FMCG trgovaca u svibnju najveći udio svih promocija i GAV-a zauzimaju kategorije prehrane. Zatim slijede neprehrambene kategorije Non Food1 (kozmetika, sredstva za čišćenje, papirna galanterija…) te Non Food2 (kućanske potrepštine).

U kategoriji prehrane po broju promocija vodeća je Podravka, a slijede Ledo, ‘z bregov, Cekin, PIK, Dorina, Mercator, Dukat, Meggle i Vindi. Prema kvaliteti oglašavanja (GAV), listu vodećih 10 kod prehrane predvodi PIK, a potom dolaze Ledo, Cekin, ‘z bregov, Podravka, Dukat, Dorina, Meggle, Mercator i Vindi.

Ako gledamo neprehrambene brendove vodeći je brend po broju promocija Nivea iza koje su se poredali Ariel, Fa, Violeta, Palmolive, Ornel, Persil, Faks, Bref i Arf. I po kvaliteti (GAV) na čelu se nalazi Nivea, no po ovom je parametru slijede Violeta, Ariel, Persil, Ornel, Palmolive, Faks, Bref, Fa i Arf.

Kategorija piva koja će biti posebno aktivna za vrijeme trajanja svjetskog nogometnog prvenstva bila je to i uoči njegovog početka, a očekivano tri najpopularnija brenda koja su se najviše promovirala prošli mjesec bili su Ožujsko, Karlovačko i Pan koji su oglašavali osvježenje u limenci od 0,5 litara.

Što se tiče cijena piva, najniža je bila 6,74 kn, prosječna 7,7 kn a najviša je iznosila 8,49 kn. Kao što je spomenuto ranije, aktivnosti ove kategorije tek počinju, a što ćemo vjerujem popratiti i u idućoj analizi i osvrtu na mjesec lipanj.

Melani Cipot, Marko Havaši

Najnovije objave

U PIK Vrbovec stiglo 12 novih MAN kamiona

S prosječno 9.000.000 km i 8.500 dostavnih mjesta godišnje, te frekvencijom dostava do šest puta tjedno, cilj je tvrtke osigurati hladni lanac i najviše...

izlog

BIPA je sada dostupna na Glovu, s brzom dostavom u 22 grada

Korisnici Glovo aplikacije imat će pristup preko 7000 proizvoda, u 15 različitih kategorija, uz brzu dostavu na njihova vrata za manje od 35 minuta Glovo,...