Neto dobit Agrokora, najveće hrvatske kompanije, u prvih devet mjeseci se prepolovila u odnosu na isto lanjsko razdoblje, zbog tečajnih razlika i povećanih troškova financiranja.

Neto dobit je pala na 202 milijuna kuna, s 406 milijuna, piše u priopćenju koje je Agrokor poslao Bloombergu. Dobit prije kamata, poreza, deprecijacije i amortizacije (EBITDA) je porasla 2% na 1,95 milijardi kuna, a prihodi su veći za 1,8 posto i iznose 22 milijarde kuna.

“Ove smo godine ostvarili rast, ali na neto dobit su utjecale negativne promjene tečaja, posebno u odnosu na srpski dinar i povećani troškovi financiranja“, piše u priopćenju iz Agrokora.

Iako neke tvrtke iz koncerna Agrokor trguju na burzi, Agrokor svoja financijska izvješća objavljuje samo ulagačima. Osnivač i predsjednik Ivica Todorić je vlasnik više od 90 posto kompanije.

“Dobra vijest je da je Agrokor zadržao razinu profitabilnosti, dok je pad neto dobiti rezultat tečajnih gubitaka“, rekao je Mikhail Galkin, analitičar moskovskog VTB Capitala. (Banka.hr)