Agrokoru odobren novi kredit od 480 milijuna eura

Privremeno vjerovničko vijeće Agrokora u četvrtak je dalo suglasnost izvanrednoj upravi koncerna za potpisivanje ugovora o financijskom aranžmanu u visini od 480 milijuna eura, izvijestio je u četvrtak izvanredni povjerenik u Agrokoru Ante Ramljak.

Povrh tog iznosa, za dobavljače je predviđeno dodatnih 50 milijuna eura potencijalnog robnog kredita s refinanciranjem, pa je ukupni iznos cijelog kreditnog aranžmana 530 milijuna eura, a ako se uzme u obzir omjer 1:1 (iz roll upa), ukupni financijski aranžman je 1,06 milijardi eura, rekao je Ramljak.

Kredit je odobren na 15 mjeseci uz 4 posto godišnje kamate koja se pripisuje glavnici ili 3,8 posto u gotovini plativo jednom godišnje.

Jamstva za kredit je sva materijalna i nematerijalna imovina koja nije do sada založena, kazao je Ramljak.

Novi kredit osigurat će imatelji obveznica predvođeni fondom Knighthead Capital Management. Tranša financiranja na domaćem tržištu bit će aranžirana od strane Zagrebačke banke, pod uvjetom prethodnog ishođenja odobrenja tijela banke.

Financiranje će biti strukturirano tako da je za sve ostale banke i vjerovnike koji ispunjavaju uvjete iz ugovora do kraja ovoga mjeseca otvorena mogućnost sudjelovanja.

Ramljak: zadnji ovakav kredit
Ramljak kaže kako je ovo zadnji kredit koji je grupacija podigla u ovakom obliku i aranžmanu i zadnje kreditiranje koje će firme iz Agrokorova sustava dobiti za normaliziranje poslovanja.

“Ako koja kompanija nakon ovoga financiranja ne bude i dalje imala traženu profitabilnost i mogućnost da sama opstane na tržištu, morat će nakon toga ići u likvidaciju”, rekao je Ramljak.

Od 480 milijuna eura, 150 milijuna je za dobavljače, oko 160 milijuna eura ide na punjenje zaliha i pripremu sezone, 80 milijuna će ostati na izdvojenom računu i ako bude trebalo povući će se, a ako ne vratit ćemo ih, kazao je Ramljak.

Dodao je kako predstoji restrukturiranje i dogovor oko nagodbi s vjerovnicima te kako smatra da dolazi mirnija faza u kojoj će se morati normalizirati poslovanje kompanija, isplatiti obveze prema dobavljačima i privesti restrukturiranje kraju.

Izvijestio je da su četiri člana Vjerovničkog vijeća dala suglasnost na kreditno zaduženje, a protiv je bio predstavnik Sberbanka.

Prvih 100 milijuna eura Ramljak očekuje na računu koncerna početkom idućeg tjedna.

“Nakon toga spremni smo za financiranje zaliha, pripremu sezone, plaćanje po kašnjenjima prema dobavljačima od 10. travnja”, kazao je.

Na pitanje je li za kompaniju koja je u ovakvim problemima previše u 15 mjeseci vratiti gotovo milijardu eura, Ramljak je rekao da je to pitanje vjeruju li kreditori da je vrijednost imovine veća od tog iznosa. “Prema svemu ovome, oni vjeruju da jest”, kazao je.

Predstavnica velikih dobavljača Marica Vidaković je istaknula kako su od otvaranja postupka dobavljači već dobili 50 milijuna eura za stari dug, za redovno isporučenu robu blizu 2 milijarde kuna, a za isporučenu robu nakon otvaranja postupka i u ovom procesu novog kreditnog aranžmana ishodili su 150 milijuna eura za stari dug od kojih bi 30 milijuna eura trebalo ići za male dobavljače, odnosno OPG-ove ili obrte.

Njih bi, kako je rekla, trebalo isplatiti u 100-postotnom iznosu, a za ostale dobavljače će se dogovoriti kriteriji prema kojima će ići isplate.

Što se tiče robnog kredita od 50 milijuna eura, objasnila je da se svaka tona nove robe prevodi tonu stare robe u novi, osigurani dug, a da se za trajanja postupka dobavljači ne mogu naplaćivati kroz redovno poslovanje, nego čekaju završetak procesa, kao i financijske institucije.

Sberbank u krivu, kredit u skladu sa zakonom
Vezano uz tužbu koju je Sberbank podnio Trgovačkom sudu u kojoj tvrdi da novi kreditni aranžman nije u skladu s “lex Agrokorom”, povjerenik Ramljak je kazao kako on tvrdi da je.

“Ima različitih tumačenja, imamo tumačenje naših pravnika i pravnih savjetnika koji kažu da je sve u skladu s lex Agrokorom”, rekao je te dodao kako bi volio da i Sberbank sudjeluje u financiranju.

Iz Agrokora se doznaje da je Trgovački sud u Zagrebu odbio izreći zabranu Agrokoru i izvanrednom povjereniku Anti Ramljaku za sklapanje novih ugovora o financiraju koncerna koji uključuju roll-up model, koji je zatražio Sberbank.

Iz Sberbank Rusije u četvrtak su izvijestili da su Trgovačkom sudu u Zagrebu podnijeli prijedlog za izricanje zabrane Agrokoru i izvanrednom povjereniku za sklapanje novih ugovora o financiranju koji uključuju roll-up model.

Sberbank tvrdi da model kojim se novim vjerovnicima omogućava priznavanje tzv. super senior prava za njihove tražbine nastale prije 10. travnja ove godine, nije podržan hrvatskim propisima i da je u suprotnosti s lex Agrokorom te da će njegova provedba imati za posljedicu raspolaganje imovinom kompanije Agrokor na štetu ostalih vjerovnika i dionika, uključujući Republiku Hrvatsku.

Na novinarski upit koliki je bio dug Agrokora prema Agramu i kakve su aktivnosti koje su poduzete po tom pitanju, Ramljak je rekao kako je dug što se tiče repo ugovora bio 296 milijuna kuna. Za taj iznos Agram je dobio udjele u nizu Agrokorovih kompanija i to praktički znači da je za tih 296 milijuna kuna manje kredita na Agrokoru, rekao je Ramljak dodajući da je Agrokor pokrenuo tužbu za pobijanje tih ugovora. (Hina)

Prethodni članakNajavljen početak radova na novoj mikropivovari
Sljedeći članakDZS: Lani povećan prirast goveda, ali pad proizvodnje mlijeka