Alibala je napravila prvi iskorak prema indijskom tržištu internetske prodaje koje vrijedi 2,5 milijarde dolara ali bi do 2020. godine, svake druge godine trebalo biti udvostručeno

Kineska kompanija za internetsku trgovinu Alibaba objavila je u četvrtak da je kupila udio u indijskom One97 Communications, što je prva njezina veća investicija na brzorastućem tržištu internetskog poslovanja u toj zemlji.

Ant Financial Services Group, koji upravlja Alipay-om, internetskim sustavom plaćanja Alibabe, kupio je 25-postotni udio u One97, tvrtki koja upravlja Paytm-om, platformom za internetsko plaćanje kojoj potrošači mogu pristupiti putem aplikacija za pametne telefone.

Vrijednost ugovora nije objavljena, no lokalni mediji procjenjuju da je riječ o iznosu između 200 i 600 milijuna dolara.

“Paytm će iskoristiti sredstva za rast svog mobilnog sustava plaćanja i dodatno jačanje svoje baze korisnika”, objavljeno je u zajedničkom priopćenju.

Alipay će dati svu “stratešku i tehničku podršku” kompaniji One97 kako bi povećao svoje poslovanje koje ima “ogroman neiskorišten potencijal”, dodaje se.

“Vjerujem da ćemo zajedno promijeniti krajolik mobilnog plaćanja i trgovine u našoj zemlji”, kazao je Vijay Shekhar Sharma, osnivač i izvršni direktor kompanija One97 i platforme Paytm.

Indijski poslovni list Business Standard objavio je da će se suosnivač Alibabe Peng Lei pridružiti upravi Paytm-a, no u priopćenju to nije potvrđeno.

Indijska industrija internetske prodaje trenutno vrijedi 2,5 milijardi dolara, a očekuje se da će se do 2020. njezina vrijednost svake dvije godine udvostručiti, procjenjuje konzultantska tvrtka Technopak. (banka.hr / Hina)