Twitter je u posljednjem tromjesečju prošle godine poslovao s gubitkom od 125 milijuna dolara, manjim nego što se očekivalo, dok su prihodi te društvene mreže porasli za 97 posto u odnosu na isto razdoblje godinu dana prije.

Prema poslovnom izvješću, objavljenom u četvrtak, prihodi Twittera dosegnuli su u proteklom kvartalu 479 milijuna dolara, više nego što su analitičari procjenjivali, dok su godinu dana prije iznosili 243 milijuna. To se ponajviše zahvaljuje 97-postotnom rastu prihoda od oglašavanja, koji su dosegnuli 432 milijuna dolara.

Na kraju prošle godine Twitter je imao 288 milijuna aktivnih mjesečnih korisnika, što je za 20 posto više nego godinu dana prije.

Međutim, u posljednjem lanjskom kvartalu broj korisnika porastao je za samo 4 milijuna u odnosu na prethodno tromjesečje, što predstavlja znatno usporavanje rasta. U prethodna tri kvartala broj korisnika rastao je, naime, za 13 do 16 milijuna.

No, izvršni direktor te društvene mreže Dick Costolo tvrdi da će u prvom tromjesečju ove godine rast broja korisnika dosegnuti razine iz prva tri lanjska tromjesečja. Procjenjuje, također, da će prihodi Twittera u tekućem kvartalu dosegnuti između 440 i 450 milijuna dolara.

Twitter, koji korisnicima omogućuje slanje poruka od 140 znakova, među najpoznatijim je društvenim mrežama u svijetu, a koriste ga političari, mnoge poznate zvijezde s filmske i glazbene scene, aktivisti…

Međutim, ta kompanija ne uspijeva rasti tako brzo kao Facebook, najveća društvena mreža u svijetu s otprilike 1,4 milijarde korisnika.

Zbog toga je izvršni direktor Costolo pod paljbom kritika analitičara i ulagača s Wall Streeta, dok su u posljednjih šest mjeseci tu kompaniju, sa sjedištem u San Franciscu, napustili mnogi vodeći menadžeri.

Ipak, nakon što je objavljeno da su kvartalni prihodi kompanije snažno porasli, a gubitak smanjen, cijena dionice Twittera porasla je u četvrtak više od 9 posto. (SEEbiz / Hina)