Alkaloid AD Skoplje bilježi pozitivne financijske rezultate

zhivko-mukaetov_predsjednik-uprave-alkaloid-ad-1024x683Tvrtka Alkaloid zabilježila je 5% rasta u konsolidiranoj prodaji, investicije od 8,9 milijuna eura i rast konsolidirane neto dobiti od 10% u razdoblju od siječnja do rujna 2016.

Tvrtka Alkaloid AD Skopje postigla je pozitivne financijske rezultate u razdoblju od siječnja do rujna 2016. – pokazuje nerevidirano zasebno i nerevidirano konsolidirano izvješće o dobiti.

U razdoblju od siječnja do rujna, ukupna konsolidirana prodaja dostigla je 99,9 milijuna eura – povećanje od 5% u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Konsolidirana prodaja na domaćem je tržištu porasla za 2%, dok se ukupni konsolidirani izvoz tvrtke povećao za 7%.

Od ukupne konsolidirane prodaje, 39% je realizirano na domaćem tržištu, dok je 61% realizirano na stranim tržištima. Raščlamba po regijama pokazuje da je u državama jugoistočne Europe ostvareno 34% prodaje, u Rusiji i ZND-u 7%, te 18% u državama zapadne Europe (EU i EFTA), dok je 2% ukupne konsolidirane prodaje ostvareno na drugim tržištima.

Najveći rast na izvoznim tržištima zabilježen je u sljedećim državama: SAD – 74%, Rusija – 12%, Rumunjska – 56%, Slovenija – 17%, Poljska – 486%, Velika Britanija – 198%, Mađarska – 236%, itd.

Raščlamba ukupne konsolidirane prodaje prema grupama proizvoda pokazuje da se najbolje prodaju proizvodi iz segmenta Farmacija – 82%, od kojih bezreceptni lijekovi čine 18%, kardiovaskularni proizvodi – također 18%, neurološki proizvodi – 14%, antibiotici – 12%, itd. Segment Kozmetika, bilje, kemija čini 18% ukupne konsolidirane prodaje, odnosno Kemija – 3%, Kozmetika – 11% i Botanika – 4%.

Konsolidirani dohodak prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA), koji je dostigao 14,9 milijuna eura, porastao je za 9%, dok je neto konsolidirana dobit od 8,3 milijuna eura, porasla za 10%.

Ukupne investicije u dugotrajnu imovinu za razdoblje od siječnja do rujna 2016. iznosile su 8,9 milijuna eura.

Prethodni članakMinistar Tolušić najavio pomoć stočarima i mljekarima
Sljedeći članakEkopark Krašograd – oduševljenje za velike i male nadomak Zagreba