pet-boce-punjenje-ftdPET boce zauzimale su oko 50% globalnog tržišta ambalaže za bezalkoholna pića u 2009. godini što je, s ukupno 303 milijarde komada, najveći udio od svih vrsta pakiranja.

Kod ambalaže za alkoholna pića, pak, PET pada na treće mjesto, nakon staklenih boca i limenki, i to s udjelom od samo 2%, odnosno 7 milijardi komada. Ipak, s očekivanim godišnjim stopama rasta iznad 5% u periodu od 2009. – 2014. godine ovaj tip ambalaže trebao bi zauzimati sve veći udio, navodi analiza agencije Euromonitor International.

Pritom posebno ističu primjere s tržišta Švedske i Velike Britanije. Tako je tijekom prošle godine crveno, bijelo i ružičasto vino dostupno u PET pakiranju od 750 ml u asortimanu Švedskog državnog alkoholnog monopola (Systembolaget).

Osim Švedske, tijekom 2010. godine i u Velikoj Britaniji PET boce ulaze u niz kategorija alkoholnih pića i to prvenstveno kod trgovačkih robnih marki. Tako su veliki maloprodaji lanci Marks & Spencer i Waitrose počeli pakirati svoju privatnu marku vina u plastične boce od 250 ml i 750 ml. Sainsbury’s je potom ponudio svoju robnu marku Basics, koja uključuje bijeli i tamni rum, u PET ambalaži od 700 ml. Tome se pridružio i Tesco koji je u PET bocama ponudio alkoholna pića u okviru svoje low price marke Tesco standard.

PET boce kontinuirano se šire na nove grupe proizvoda zato što su lagane i iznimno praktične. Iako je PET ambalaža za vino uvedena još 2008. tek je u godini potom nekolicina robnih marki počela koristiti ovu vrstu pakiranja koja kroz sve ozbiljniju penetraciju u tom segmentu uzima sve značajniji udio dominantnoj kategoriji staklenih boca.

Mnogi vjeruju kako je ovo tek početak prodiranja ovog tipa ambalaže u ovu kategoriju proizvoda i tržište alkoholnih pića u cjelini. Osim što je cjenovno povoljnija, još jedna prednost PET ambalaže je i povoljniji utjecaj na okoliš, navodi Euromonitor.

Prema informacijama iz same industrije alkoholnih pića predviđa se da će PET boce najviše uspjeha postići kod kategorije bijelih alkoholnih pića kao što je votka, ali istodobno smatraju kako će njihovo korištenje u velikoj mjeri ostati ograničeno na proizvode privatnih marki.