Amerika osvojila zlato u finalu Bocuse d’Ora

Bocuse d’Or, najprestižnije kulinarsko natjecanje, u Lyonu je 24. i 25. siječnja okupilo reprezentacije 24 zemlje.

Nakon dva dana natjecanja, žiri je zlatnu medalju i nagradu od 20.000 eura dodijelio reprezentaciji SAD-a koju je predvodio Mathew Peters iz restorana Per Se iz New Yorka.

Prvi put u 30 godina povijesti Bocuse d’Ora, natjecatelji su pripremali u potpunosti vegansko jelo. Koristeći namirnice s veganske tržnice Metro-a, pobjednička reprezentacija pripremila je kalifornijske šparoge s cremini gljivama te kremu od zelenih badema i drobljenac od badema uz pripremu vegetarijanskog kvasca koji je oponašao parmezan.

Uz vegansko jelo, natjecatelji su pripremali i svoju interpretaciju Bresse piletine sa školjkama čime je obilježena 30. obljetnica ovog prestižnog natjecanja. Upravo je Bresse piletina sa školjkama prva tema predložena na Bocuse d’Oru davne 1987.

Američka reprezentacija koja je osvojila najviši broj bodova pripremila je piletinu s kobasicom od smrčka i pirjana krilca, uz glazuru od vina i američki umak od jastoga. Uz to je poslužena pileća jetrica s paštetom od pačje jetre, kremom od kukuruza, grahom i preprženim pistacijama te rep jastoga s pjenicom od Mayer limuna.

U finalu 2015. godine reprezentacija SAD-a osvojila je drugo mjesto sa samo devet bodova zaostatka iza norveške reprezentacije. Norvešku je ove godine do srebrne medalje doveo glavni kuhar William Davidsen, a Island je pod vodstvom Viktora Anderssona osvojio broncu.

Prethodni članakJaka alkoholna pića – TOP 50: Klub milijunaša 
Sljedeći članakOžujak 2017.