U posljednje četiri godine od kako je Apple lansirao uslugu mobilnog plaćanja Apple Pay, tvrtka je uspjela uvjeriti gotovo sve važnije banke i maloprodajne lance da svojim klijentima i kupcima omoguće da sa svog računa plaćaju uz pomoć iPhonea ili Apple Watcha. U utorak je Apple objavio kako je ugovor o suradnji potpisao i s Taco Bellom i Targetom što znači da sada 74 od 100 najvećih američkih maloprodajnih lanaca po visini prihoda prihvaća Appleovo digitalno plaćanje.

Samo u slučaju Targeta riječ je o 1.850 maloprodajnih mjesta. U sustavu su i farmaceutski lanac CVS s 8.400 prodajnih mjesta, zatim 7-Eleven te od prije Best Buy, Starbucks, McDonald’s, Walgreens, Costco (više od 500 dućana) i Kohl’s. Za sada su iz kluba izostavljeni velikani poput Walmarta Home Depota.

Iako Apple ne iznosi podatke o popularnosti digitalnog plaćanja među korisnicima, porast popularnosti vidljiv je iz povećanja broja lanaca koji takvo plaćanje omogućuju svojim kupcima. Osim u SAD-u, porast popularnosti Apple Paya vidljiv je i u Europi te Japanu. Tijekom prosinca lansiran je naime u Njemačkoj, a tom je prigodom iz Applea objavljeno kako će Apple Pay biti prihvaćen u nizu supermarketa, butika, restorana i hotela. Plaćanje samo gotovinom ostaje najpoželjniji način mnogih malih biznisa.

Ovakav način plaćanja najavio je u razgovoru s investitorima i glavni financijski direktor eBaya Scott Schenkel.

Glavni izvršni direktor Applea, Tim Cook, kazao je pak kako je Apple Pay bez konkurencije broj 1 platforma za mobilno plaćanje u svijetu. U godinu dana, kazao je, volumen provedenih transakcija se utrostručio.