Najveću slavonsku klaonicu posjetili su arapski trgovci. Njihov glavni zahtjev je halal certifikat, piše Dnevnik.hr

“Mi smo sada u ishođenju tog certifikata. Njihov posjet je bio ozbiljan. Njihovi su zahtjevi veliki. To su zemlje koje traže strašno veliku količinu robe i vrlo kvalitetne robe”, rekao je Zoran Debeljak iz Mesne industrije Ravlić.

Na Bliskom Istoku itekako brinu o kvaliteti hrane koju kupuju. “Sve što se stoke uzgoji u Hrvatskoj u odnosu na zemlje okruženja je daleko veća kvaliteta. To je upravo ono što njima treba”, pojasnio je Debeljak.

Kvalitetu imamo, ali nam nedostaju količine. Kupci s Bliskoga Istoka žele kupiti 150 tisuća goveda i goveđega mesa iz Hrvatske. U ovom trenutku naša je proizvodnja na 110 tisuća komada. Kad bi ispraznili sve naše staje još bismo ostali kratki.

“Mi proizvođači sami ne možemo. Ovaj upit je upućen praktično Republici Hrvatskoj i mi svi trebamo se skupiti oko tog projekta”, rekao je Toni Rajić iz Udruge za tov i uzgoj junadi Baby Beef.

Posao s Arapima spasio bi posrnulo hrvatsko govedarstvo. Zadovoljni bi bili i arapski kupci. Još zadovoljniji hrvatski proizvođači. A posla bi bilo i za osječku zračnu luku. Jer, kupci u Ujedinjenim Arapskim Emiratima mogu si priuštiti svježe meso iz Hrvatske. (Dnevnik.hr)