Argeta je svoj put zapravo počela igrom slučaja jer je razvijena kao nusproizvod prilikom pripreme temeljaca Argo koji su u svojoj recepturi sadržavali najkvalitetnije komade kokošjeg mesa. Uskoro je osvojila srca i jelovnike te postala pašteta broj jedan u mnogim domovima u regiji, ali i u Austriji, Švicarskoj, Njemačkoj i Švedskoj. Uz taj izniman uspjeh ove je godine postala i pašteta broj jedan u Europi* što je svojim podacima poduprla istraživačka kuća Nielsen. Nielsenovi su certifikati među najcjenjenijima jer tvrtka provodi istraživanja u suradnji s trgovcima, aktivna je u više od sto zemalja i obuhvaća 90 posto svjetske populacije.

Pašteta broj jedan u Europi
Svim svojim uspjesima Argeta je dodala još jedan – svojim karakterom, zaigranošću, usavršenom recepturom i emocionalnim odnosom s potrošačima postala je pašteta broj jedan u Europi. To potvrđuje i istraživačka kuća Nielsen koja diljem svijeta proučava navike potrošača i pruža najpouzdanije, najtočnije i najažurnije podatke o tržištu robe široke potrošnje. Argeta je sa svojim proizvodima prisutna već u 28 zemalja, na četiri kontinenta, a najjača je upravo u Europi.

Usmjerenost na izvoz u Argeti je prisutna od samoga početka, a posebno je potaknula osvajanje stranih tržišta nakon proširenja tvornice u Izoli 2001. godine. Do tog prijelomnog uspjeha bila je broj jedan u Sloveniji, Austriji, Švicarskoj, Makedoniji, Bosni i Hercegovini, na Kosovu te u Hrvatskoj. Velik tržišni udio i prepoznatljivost drži i u Njemačkoj, Srbiji i Švedskoj. Tako se svake sekunde negdje u svijetu prodaju 4,3 paštete Argeta, a kada bismo stavili sve limenke napunjene ove godine jednu uz drugu, niz bi bio dulji od Kineskog zida.

Od kocki za juhu do prve paštete i dalje
Ideja o nastanku paštete rođena je početkom šezdesetih godina. Argeta je nastala kao nusproizvod pri kuhanju kokošje juhe od koje su se pripremale kocke za juhu. Za pripremu dobre juhe, a time i dobrih kocki za juhu, u proizvodnji su se upotrebljavali samo najbolji, pomno odabrani komadi kokošjeg mesa koje se, naravno, ne nalazi u kockama za juhu. Da meso ne bismo bacali, ono se često nalazilo na jelovnicima radnika u proizvodnji, koji su ga se s vremenom i zasitili.

Odlučno su se suprotstavili upravi, koja je morala brzo odlučiti što će učiniti sa svim kuhanim mesom – i dosjetila se kokošje paštete. Osnovana je posebna ekipa koja je godinu dana stvarala i isprobavala različite recepte i došla do savršene kombinacije odabranog kokošjeg mesa i prirodnih začina.

Temelji uspjeha Argete
Prema riječima Enza Smrekara, glavnog direktora Poslovnog područja delikatesni namazi u Atlantic Grupi, temelji Argetina uspjeha bili su položeni već u počecima: “Početkom šezdesetih godina izvrsni zaposlenici u odjelu razvoja pripremili su proizvod koji i danas već pri prvom zalogaju oduševljava milijune kupaca diljem svijeta. Tijekom godina Argeta je nadograđivala svoje uspjehe na temelju transparentnosti, brige za superiornu kvalitetu i stalne prilagodbe potrebama potrošača. Argeta se neprestano mijenja, osuvremenjuje, prilagođava lokalnim okusima i navikama, no najvažniji su sastojak našeg uspjeha iznimni zaposlenici i poslovni partneri koji svim srcem vjeruju u uspjeh marke Argeta.”

*Na temelju podataka tvrtke Nielsen RMS za kategoriju pašteta/delikatesnih namaza za razdoblje od 12 mjeseci koje je završilo 31. ožujka 2018., za zajedničko maloprodajno tržište 19 europskih zemalja (Austrija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Češka, Danska, Francuska, Njemačka, Velika Britanija, Italija, Crna Gora, Nizozemska, Poljska, Rumunjska, Srbija, Slovačka Republika, Slovenija, Španjolska, Švedska, Švicarska); Copyright © 2018, Nielsen