VijestiZemljaAtlantic gradi novu tvornicu, u igri i lokacije u Hrvatskoj

Atlantic gradi novu tvornicu, u igri i lokacije u Hrvatskoj

Zasad su Atlanticu za tvornicu energetskih pločica interesantni Novska i Nova Gradiška, ali moguće je i da se okrenu Sloveniji ili pak ostanu u Njemačkoj.

Atlantic grupa u većinskom vlasništvu Emila Tedeschija planira graditi 10 milijuna eura vrijednu tvornicu energetskih pločica, a nije isključeno da ona bude upravo u Hrvatskoj.

Prema informacijama Poslovnog dnevnika, Atlantic grupa je već izradila feasibility studiju za novu tvornicu, pri čemu je “snimljeno” više od 90 potencijalnih lokacija u regiji.

Zasad su u Hrvatskoj kao moguća mjesta u igri gradovi Novska i Nova Gradiška. U Atlantic grupi ne žele govoriti o potencijalnoj investiciji i vrlo su oprezni s obzirom na to da konačna odluka o tvornici još nije donesena.

Ipak, na tome se intenzivno radi. Atlantic grupa je već, kako se može iščitati iz devetomjesečnog izvješća, Multipower pića preselila od ugovornog proizvođača u vlastiti proizvodni pogon u Rogaškoj Slatini.

“Također, nastavilo se s izradama procjene isplativosti preseljenja ostale proizvodnje kod ugovornih proizvođača u vlastita proizvodna postrojenja”, stoji u izvještaju.

Trenutno se Multipowerove energetske pločice proizvode u tri europske tvornice (dvije u Njemačkoj i jednoj u Nizozemskoj). Tijekom devet mjeseci je Atlanticovo strateško poslovno područje “Sportska i aktivna prehrana”, u koju se ubrajaju Multipowerovi proizvodi, kompaniji donijelo 535,6 milijuna kuna prihoda što je u odnosu na isti period prošle godine povećanje od 7,4 posto.

U usporedbi s ostalim Atlanticovim grupama proizvoda, s tim da su jedino kava i delikatesni namazi rasli više, 9,4 tj. 10,8 posto. Pritom treba napomenuti da brend Multipower bilježi dvoznamenkasti rast prodaje na tržištima Velike Britanije, Rusije i Španjolske, dok je na tržištu Italije ostvarena prodaja na istoj razini kao i lani.

“Sad planiramo sagraditi vlastitu tvornicu energetskih pločica. Tu je i Hrvatska realna mogućnost za investiciju. Druge su opcije Slovenija i Njemačka, odlučit ćemo do kraja prvog kvartala sljedeće godine”, najavio je Emil Tedeschi u intervjuu za tjednik Lider.

Nedavno je potpisujući važan ugovor o povoljnijem refinanciranju duga od 307 milijuna eura, Tedeschi govorio i o namjerama kompanije da se intenzivnije širi u Rusiji, a upravo je Multipower jedan od pet ključnih brendova s kojim računaju na tom tržištu.

Atlantic namjerava tijekom narednih pet godina sadašnjih 30 milijuna eura prihoda od prodaje u Rusiji povećati na sto milijuna eura. A može se reći da se baš s Multipowerom Emil Tedeschi prometnuo u pravu poslovnu zvijezdu.

Nakon što je prije desetak godina u Hrvatskoj preuzeo Nevu i Cedevitu, krenuo je u inozemne akvizicije kupivši 2005. godine njemačku tvrtku Haleko, proizvođača Multipowera.

Danas, kad iza sebe ima preuzimanje velike Droga Kolinske, kojom je praktično “poduplao” prihode Atlantic grupe, možda se akvizicija Haleka i ne čini tako značajna, ali njome je u ono vrijeme Tedeschi pokazao odvažnost da kupi inozemnu tvrtku – i to na teritoriju Europske unije.

U Atlanticu su nas upozorili da odluka o tvornici energetskih pločica nije konačna te da kompanija razmatra još barem desetak takvih investicijskih projekata – navodno je moguća i izgradnja pogona u Rusiji.

Ipak, bit će zanimljivo gdje će na kraju osvanuti novi Atlanticovi pogoni, pogotovo ako se uzme u obzir činjenica da je Emil Tedeschi blizak prijatelj premijera Zorana Milanovića. Vlada je tijekom godine dana debelo podbacila u investicijama, a pogotovo u podršci privatnim investitorima. Poznavajući Tedeschijevu poslovnu logiku, on sigurno neće ići u investiciju tamo gdje mu se ne isplati i ciljat će na nabolje moguće uvjete. (Poslovni.hr)

Najnovije objave

U PIK Vrbovec stiglo 12 novih MAN kamiona

S prosječno 9.000.000 km i 8.500 dostavnih mjesta godišnje, te frekvencijom dostava do šest puta tjedno, cilj je tvrtke osigurati hladni lanac i najviše...

izlog

BIPA je sada dostupna na Glovu, s brzom dostavom u 22 grada

Korisnici Glovo aplikacije imat će pristup preko 7000 proizvoda, u 15 različitih kategorija, uz brzu dostavu na njihova vrata za manje od 35 minuta Glovo,...