Prodaja izvorskih voda od 2008. pala 14%

U zadnje tri godine prodaja izvorskih voda kontinuirano pada. S druge strane, prodaja mineralnih voda lani se povećala 5,2% u odnosu na godinu ranije, pokazuju podaci Gospodarsko interesnog udruženja proizvođača pića

Prodaja izvorskih voda domaćih proizvođača na hrvatskom i inozemnom tržištu u 2011. godini iznosila je 164 milijuna litara, 1,4 posto manje nego godinu ranije, 9,6 posto manje u odnosu na 2009. godinu, i čak 13,9 posto manje u odnosu na 2008. godinu, podaci su Gospodarsko interesnog udruženja proizvođača pića (GIUPP). Najveći proizvođač u Hrvatskoj je Jamnica.

Trend ukupnog pada prodaje flaširanih izvorskih voda bolje pojašnjava prošlotjednu najavu Coca-Cole da zatvara punionicu Bistre. Tada je Coca Cola HBC Hrvatska navela stav “da je proizvodnja vode u Hrvatskoj za njih postala neodrživa zbog nepovoljnog stanja na tržištu”.

Punionica Bistre tako će prestati s radom 31. kolovoza iduće godine, a bez posla ostat će 79 zaposlenika. Sa zatvaranjem punionice Bistre vjerojatno će nestati rasprostranjeno mišljenje kako je prodaja vode unosan posao.
Dok je prodaja izvorskih voda prošle godine imala silaznu putanju, prodaja mineralnih voda bilježila je suprotan trend – porasla je 5,2 posto u odnosu na 2010., što je utjecalo da ukupan rezultat prodaje flaširanih voda bude pozitivan. (Banka.hr)

Prethodni članakAtlantic gradi novu tvornicu, u igri i lokacije u Hrvatskoj
Sljedeći članakBanke će u Merkur uložiti 70 milijuna eura