Austrijski trgovci na malo žalili se regulatoru na Amazon

U najvećoj austrijskoj udruzi trgovaca na malo, pojašnjavajući razloge podnošenja prigovora, ističu kako je "glavni problem" dvostruka uloga Amazona kao malotrgovca i platforme za trgovanje na kojoj se prodaju proizvodi drugih trgovaca na malo

Austrijski trgovci na malo požalili su se matičnom regulatoru na Amazonovu dvostruku ulogu malotrgovca i platforme za trgovinu, priopćeno je u ponedjeljak iz nadležnog udruženja. U najvećoj austrijskoj udruzi trgovaca na malo, pojašnjavajući razloge podnošenja prigovora, ističu kako je “glavni problem” dvostruka uloga Amazona kao trgovca na malo i platforme za trgovanje na kojoj se prodaju proizvodi drugih trgovaca.

“Amazon teoretski može vidjeti cijene malotrgovaca registriranih na svojoj platformi, ponuditi niže cijene i u dugoročnoj perspektivi privući njihove poslove”, istaknuli su u udruženju trgovaca. Navode ujedno podatak da je 93 posto svih austrijskih kupaca na Internetu barem jednu kupnju obavilo putem Amazona.

U Amazonu nisu odmah bili dostupni za komentar prigovora austrijskih trgovaca. Austrijski list Der Standard objavio je da raspolaže dokumentima koji pokazuju da će austrijski savezni ured za zaštitu tržišnog natjecanja (BWB) pokrenuti istragu o Amazonu.

“Zaprimili smo prigovor i ispitujemo ga”, kazala je u ponedjeljak glasnogovornica BWB-a, potvrdivši navode iz priopćenja Austrijske udruge trgovaca na malo. Ujedno je istaknula da u ovom trenutku u BWB-u tek analiziraju pritužbu. “To nisu naši dokumenti”, poručila je.

Europska komisija i njemačka regulatorna agencija također su pokrenule istragu zbog Amazonove uloge na tržištu, podsjeća Reuters. (Hina/Reuters)