zvjezdana-blazic-vina-korlat-largeZbog manjih ukupnih količina iz prve komercijalne berbe Vina Korlat su u početku distribuirana samo u HoReCa kanalu prodaje

Merlot, Syrah i Cabernet Sauvignon berbe 2008. godine tri su sorte vina iz vinograda Korlat koje su danas svečano promovirane u Vinariji Benkovac, priopćeno je danas iz Badela 1862, vlasnika vinarije. Svečanosti su prisustvovali gradonačelnik grada Benkovca, Branko Kutija, predsjednica Uprave Badela 1862, Zvjezdana Blažić, direktor vinarije Benkovac, Božo Škaro, i brojni uzvanici.

Radovi na vinogradu Korlat u benkovačkom kraju započeli su u ožujku 2004., a zbog težine terena priprema je trajala sve do proljeća iduće godine kada je i posađeno prvih 73 hektara cjepova loznih sadnica, a tijekom 2006. ostalih 30. Ukupno je zasađeno 550.000 loznih cjepova, a ukupna vrijednost investicije iznosila je 30,4 milijuna kuna, odnosno gotovo 300 tisuća kuna po hektaru.

Ovaj pothvat Badela 1862, sadnje vinograda u kamenitom terenu na ovako velikoj površini, može se i u svjetskim mjerilima smatrati pionirskim. Vinograd je nastao u ekstremnim uvjetima, ima najvišu točku na 300-tinjak metara nad morem i cijeli je okrenut prema moru, ističu iz tvrtke.

Prve količine grožđa ubrane na Korlatu 2007. godine bile su dostatne za proizvodnju 9000 litara vrhunskog crvenog vina, odnosno 12.000 boca. U samo nekoliko mjeseci, ističu iz tvrtke, od svečanog predstavljanja berbe 2007., u listopadu prošle godine, vina Badela s Korlata oduševila su ne samo hrvatsko tržište, nego i svjetske poznavatelje vrhunske kapljice.

vinograd-korlat-midiNaime, samo u prvih nekoliko mjeseci ove godine vina Badela s Korlata berbe 2007., osvojila su tri zlatne, četiri srebrne i nekoliko brončanih medalja na svjetskim ocjenjivanjima vina u Francuskoj, Italiji i Luxemburgu, kao i brončane medalje na svjetskom ocjenjivanju Decanter world wine awards, najuglednijeg svjetskog časopisa posvećenog vinima. Zbog manjih ukupnih količina iz prve komercijalne berbe Vina Korlat su u početku distribuirana samo u HoReCa kanalu prodaje, isključivo po vrhunskim restoranima te vinotekama, a od danas predstavljene berbe 2008. planira se širenje distribucije i na kanal trgovine.

Od ukupne količine grožđa iz berbe 2008., proizvedeno je 40.000 boca vrhunskog crvenog vina.

Zvjezdana Blažić istaknula je da je Badel na području Benkovca dosad ukupno zasadio 240 hektara vlastitih vinograda. “Na kamenitom tlu, uz veliki trud i posebne agrotehničke mjere, stvorili smo idealne uvjete za uzgoj vinove loze. Vina Badela s Korlata osvajaju ugledne svjetske nagrade i priznanja, što je potvrda njihove kvalitete ali i ispravnosti strategije Badela 1862 za ulaganjem u razvoj i podizanje novih nasada vinograda u benkovačkom kraju.”