Barometar cijena: Koji supermarketi su najpovoljniji?

Neki supermarketi pokazali su ovoga tjedna ozbiljnu namjeru da pomrse račune dosadašnjim kraljevima povoljnosti. Dok će Kaufland, koji se nalazi na samom tronu, biti teško srušiti raznim akcijama, Plodine su se već srozale na ljestvici. Otkrivamo i što je poskupjelo, a što pojeftinilo.

barometar-cijena-2010-10Kaufland i dalje odolijeva napadima Getroa, koji mu se po indeksu povoljnosti iz tjedna u tjedan približava. Po svemu dosad viđenom Kaufland će biti teško svrgnuti s trona, jer dobro isplaniranim akcijama i popustima konkurenciji nameće svoj tempo.

Najveće razočarenje su Plodine koje polako gube korak s konkurencijom. Njihov status najpovoljnijeg supermarketa se u posljednjih 40 dana kad su bili prvi na top listi, sveo se na osrednje peto mjesto po povoljnosti jedinične košarice, te na treće mjesto po indeksu povoljnosti, piše portal Supermarket.info.

Što se tiče indeksa povoljnosti, još jedan supermarket pokazuje zabrinjavajući pad – Billa. Ovaj tjedan nalazi se na samom začelju koje je nekad pripadalo Mercatoru ili Intersparu. Mercator se ovaj tjedan, ponajprije zahvaljujući taktičkim pojeftinjenjima uspio s posljednjeg mjesta popeti na čak šesto mjesto, dok je Intersparu prepustio sedmo.

Iako je po indeksu povoljnosti Interspar tek sedmi, po povoljnosti jedinične košarice popeo se na nevjerojatno treće mjesto, što također pokazuje ozbiljne namjere da se nametne kao supermarket koji u isto vrijeme ima i kvalitetu i cijenu, piše portal Supermarketi.info u svom barometru.

Konzum stalno popravlja svoj indeks povoljnosti, no ovaj tjedan po iznosu jedinične košarice uspio je biti bolji tek od Mercatora. Tommy je ovotjednim akcijama zaradio drugo mjesto po povoljnosti jedinične košarice i četvrto mjesto po indeksu povoljnosti čime je definitivno potvrdio status kralja akcija.

S obzirom da je sredina ljestvice, iznosima vrlo izjednačena, sljedeći put možemo svašta očekivati. Ovotjedne turbulencije rezultirale su i povećanjem razlike između najjeftinije i najskuplje jedinične košarice koja ovaj tjedan iznosi čak 191,94 kune.

barometar-cijena-graf1-2010-10Razlika jedinične košarice najpovoljnijeg i najnepovoljnijeg supermarketa: 191.94 kuna.

barometar-cijena-graf2-2010-10

A što je poskupjelo?
Ovoga su tjedna naviše poskupjela sredstva za pranje i čišćenje kod kojih je zabilježen najuvjerljiviji broj pojedinačnih poskupljenja artikala. Što se tiče pojedinačnih artikala, može se zaključiti da općenito nema nekih izrazitih trendova niti poskupljenja, a jednako tako niti pojeftinjenja, no ovaj tjedan ima sve karakteristike ‘zatišja pred buru’. Najuvjerljivije je poskupljenje rajčice (u 6 od 8 supermarketa) u prosjeku za 16,16%. Slijedi poriluk (u 5 od 8 supermarketa) koji je skuplji u prosjeku za 7,53%, zatim čokolada ‘Dorina’ s lješnjakom (u 4 od 8 supermarketa) koja je skuplja u prosjeku za 6,64%. Glatko brašno (u 4 od 8 supermarketa) skuplje je u prosjeku za 5,38%, krastavci u staklenci (u 4 od 8 supermarketa) skuplji su u prosjeku 4,53% i na kraju sredstvo za čišćenje stakla ‘Arf’ (u 4 od 8 supermarketa) skuplji je u prosjeku za 4,47%. Jedino bitno pojeftinjenje zapaženo je na hrani za pse ‘Pedigree adult’ koja je jeftinija (u 4 od 8 supermarketa) u prosjeku za 10,12%. Taj zadnji artikl je specifičan po tome što se na njemu ovaj tjedan moglo uštedjeti rekordnih 70,44 kuna ukoliko ste odabrali supermarket u kojem je ovaj artikl bio na akciji. Ta činjenica sigurno neće biti irelevantna vlasnicima lajavih četveronožnih ljubimaca. (www.supermarketi.info)

barometar-cijena-proizvodi-2010-10