Nova proizvodna linija najvećeg britanskog investitora u Srbiji, kompanije British American Tobacco (BAT), otvorena je u južnoj Srbiji u gradu Vranju, a u rad je pustio srpski premijer Aleksandar Vučić.

bat-proizvodnja cigareta-midiOtvaranjem pogona vrijednog pet milijuna eura, kompanija BAT je za 40 posto povećala svoje kapacitete i postala proizvodni centar zemalja članica CEFTA sporazuma. Svečanosti su prisustvovali visoki predstavnici kompanije, regionalni direktor za Zapadnu Europu Naresh Sethi, generalni direktor za Centralnu Europu Richard Widmann, generalni direktor za Srbiju i Crnu Goru Thanos Trimis i predsjednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.

Aleksandar Vučić se prije obilaska i puštanja pogona u rad sastao s top menadžmentom kompanije, s kojim je razgovarao o budućim planovima BAT-a u Srbiji.

British American Tobacco je poslije uspješne privatizacije jedne od najuglednijih domaćih duhanskih tvornica postao jedan od najznačajnijih stranih investitora u Srbiji.

Od dolaska na domaće tržište, kompanija je u budžet Republike Srbije uplatila više od milijardu eura, dok je direktna investicija iznosila više od 200 milijuna eura, od čega je 120 milijuna eura uloženo u kupovinu i modernizaciju tvornice u Vranju.

Kompanija BAT osnovana je 1902. i vodeća je multinacionalna duhanska kompanija na svijetu s više od 200 brendova i prisutna je na skoro svim tržištima gdje zapošljava oko 58.000 radnika.

U 2015. BAT je prodao 663 milijardi cigareta proizvedenih u 44 tvornice, u 41 zemlji širom svijeta.

Prošle godine ostvario je ukupan prihod od 41 milijarde funti, od čega je gotovo 30 milijardi funti uloženo u budžete država širom svijeta, dok operativni profit kompanije iznosi 4,5 milijardi funti. (tanjug.rs)