festival ambalaže-FEST.A CROPAKBliži se početak sedamnaestog izdanja festivala ambalaže FEST.A CROPAK, središnjeg stručnog skupa namijenjenog domaćim i regionalnim stručnjacima, proizvođačima i korisnicima ambalaže.

Ove će se godine festival ambalaže FEST.A CROPAK održati 12. i 13. svibnja u hotelu Sheraton u Zagrebu.

Kao jedini stručni skup za predstavnike ambalažne industrije u Hrvatskoj i regiji, FEST.A CROPAK već tradicionalno će na jednom mjestu okupiti sve subjekte koji sudjeluju u stvaranju ambalaže, od osnovne ideje do zbrinjavanja otpadne ambalaže.

Festival obuhvaća nekoliko događanja: međunarodno savjetovanje “Ambalaža i proizvod – dodana vrijednost”, dodjelu nagrada CROPAK i REGPAK za najbolju ambalažu na hrvatskom i regionalnom tržištu uz već tradicionalnu izložbu svih nominiranih za ovogodišnje nagrade te Panel diskusiju na temu „Tumačenje i provedba propisa vezanih uz materijale i predmete koji dolaze u kontakt s hranom”.

Međunarodno savjetovanje “Ambalaža i proizvod – dodana vrijednost” u znaku globalne Save food inicijative Festival će ove godine proteci u znaku Save food inicijative, zajedničkog projekta FAO-a (Food and Agriculture Organization), UN-ovog programa za okoliš (UNEP) i Messe Düsseldorfa GmbH, čiji je cilj poticanje dijaloga medu predstavnicima industrije, političke sfere i civilnog društva na temu prevencije gubitka hrane. Institut za ambalažu i tiskarstvo Tectus-IatT, kao nositelj mandata Svjetske organizacije za ambalažu (WPO) za Hrvatsku i regiju, aktivno se uključio u Save Food inicijativu u kojoj već sudjeluje više od 100 globalnih tvrtki iz cijelog hranidbenog lanca, od proizvodnje, prodaje do logistike.

safe food-midiTeme vezane uz Save food inicijativu bit će u obuhvaćena nizom predavanjima i na ovogodišnjem festivalu ambalaže. Prvi dan konferencije posvećen je temama vezanim uz kljucnu ulogu ambalaže u Save food inicijativi te za iskustva domaćih i svjetskih tvrtki u provođenju ove inicijative. Drugog dana konferencije prisutni će moći cuti više o nanokompozitnim materijalima, ali i o novostima u legislativi.

Festival će završiti panel raspravom na temu Tumačenja i provedbe propisa vezanih uz materijale i predmete koji dolaze u kontakt s hranom, čiji je cilj identificirati najžešća pitanja i teškoće koji proizlaze iz tumačenja zakonskih propisa, a s kojima se u praksi susreću korisnici i proizvođači ambalaže.

Organizatori FEST.A CROPAK-a 2016 su tvrtka Tectus d.o.o., Institut za ambalažu i tiskarstvo Tectus– IatT i stručni časopis Ambalaža/REGprint iz Zagreba. Generalni pokrovitelj i ove je godine Svjetska organizacija za ambalažu – WPO, čiji je IatT punopravni clan, a pokrovitelji su EPIC – Europski konzorcij instituta za ambalažu, Ministarstvo zaštite okoliša i prirode RH, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te Hrvatska gospodarska komora.

Program skupa je dostupan na internet stranicama festivala.