“Bijela lista” nadopunjena cijenama od 15. travnja, poskupljenja do 3,13 posto

Nakon najnovijeg unosa podaci pokazuju da je od ukupnog broja od 1.079 cijena za proizvode iz potrošačke košarice koji se prate za trgovačke lance Konzum, Tommy i KTC, njih 242 sniženo u odnosu na 31. prosinca 2022., od čega je 119 cijena sniženo zbog akcija

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja u utorak je izvijestilo da je internetska stranica “Kretanje cijena” dopunjena cijenama od 15. travnja te da je potrošačka košarica za proizvode koji se prate na toj stranici poskupila od 1,06 do 3,13 posto u odnosu na 31. prosinca lani.

Kako se navodi u priopćenju, nakon najnovijeg unosa podaci pokazuju da je od ukupnog broja od 1.079 cijena za proizvode iz potrošačke košarice koji se prate za trgovačke lance Konzum, Tommy i KTC, njih 242 sniženo u odnosu na 31. prosinca 2022., od čega je 119 cijena sniženo zbog akcija.

Primjetno je pojeftinjenje vidljivo kod čipsa Lays, deterdženata za pranje rublja Persil te Kalodont paste za zube u trgovačkom lancu KTC te Zdenka maslaca, čipsa Lays i deterdženata Persil u Konzumu.

Na čitavom uzorku cijena koje se prate na stranici uočljiv je opći trend pojeftinjenja ulja i deterdženata, ističu iz Ministarstva.

Posljednje ažurirano stanje na stranici na dan 15. travnja pokazuje i 323 povećane cijene u odnosu na 31. prosinca 2022.

Povećanje cijena uglavnom se odnosi na sezonsko voće i povrće te meso i mesne prerađevine kao što su čajna kobasica i šunka u ovitku Pik Vrbovec, ali i na Podravka džemove i konzervirane krastavce, razne vrste tjestenina Žito i Zlato polje, Aquafresh paste za zube, Lino žitne kašice, gazirane sokove Coca-Cola i Fanta, Franck kavu i čajeve i čipseve raznih brendova (Chio, Lays, Čipi Čips).

“Nakon posljednjeg unosa podataka vidljivo je da je potrošačka košarica za proizvode koji se prate na stranici ‘Kretanje cijena’ poskupila od 1,06 posto do 3,13 posto u odnosu na 31. prosinca 2022. Također, ukupno je 514 cijena ostalo nepromijenjeno”, navode iz Ministarstva.

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja je 17. veljače pustilo u rad aplikativno rješenje “Kretanje cijena” s glavnim ciljem da se građanima na jednom mjestu omogući uvid u kretanje cijena u trgovačkim lancima te usporedba s cijenama na 31. prosinac 2022. za ciljane kategorije proizvoda koji čine dio potrošačke košarice.

Partneri projekta “bijelih lista” od njegova pokretanja su trgovački lanci Konzum, KTC i Tommy. Za te trgovačke lance na web stranici prikazane su vrijednosti potrošačke košarice za promatrane proizvode u odnosu na 31. prosinca 2022. godine.

Od 24. ožujka Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja upotpunilo je web stranicu s novim cijenama drugih sedam velikih trgovačkih lanaca za 365 artikala koji se prate na stranici. (Hina)

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!

Prethodni članakProdužit će se dozvole za strance s jedne na tri godine
Sljedeći članakObjavljen program Greencajta