26.6 C
Zagreb
Četvrtak, 25. srpnja 2024., 20:21
VijestiZemljaPeruško najavio spuštanje cijena u Konzumu

Peruško najavio spuštanje cijena u Konzumu

Glavni izvršni direktor Fortenova grupe Fabris Peruško izjavio je u srijedu, nakon sastanka u vladi, da će Konzum u sklopu inicijative za smanjenjem cijene iz potrošačke košarice od petka krenuti s akcijama i snižavanjem cijena.

“Mi ćemo već od petka krenuti s određenim akcijama na 360-tak proizvoda (iz potrošačke košarice koju prati ministarstvo gospodarstva, op.ur.) plus tisuću na kojima ćemo ići s manjim cijenama. Cilj je i nama kao kompaniji koja je velika i koja ovisi o makroekonomskim zbivanjima da inflacija u Hrvatskoj bude manja, jer je to bolje za naše kupce i naše zaposlenike, tako da tu imamo jednak interes kao i Vlada”, izjavio je Peruško.

Peruško je to izjavio nakon sastanka premijera Andreja Plenkovića i pet ministara s predstavnicima trgovačkih lanaca o inicijativi da se cijene određenih artikala vrate na razinu od kraja prošle godine.

“Ono što smo mi kao Fortenova i Konzum zajedno s našim proizvodnim kompanijama dali obećanje je da ćemo odraditi sve što je moguće, što je u u našem interesu, da pomognemo u smanjenju inflacije u Hrvatskoj”, rekao je Peruško.

Na sastanku s trgovcima uz premijera Plenkovića bili su potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović, ministar financija Marko Primorac, ministrica poljoprivrede Marija Vučković i ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić.

U utorak je ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović održao sastanke s predstavnicima deset trgovačkih lanaca nakon kojih je izjavio da su svi s kojima je razgovarao spremni podržati vladinu inicijativu smanjenja cijena proizvoda iz potrošačke košarice.

Ideja je, kako je rekao, da se ukupna vrijednost košarice proizvoda, što je dostupno na internetskoj stranicama ministarstva na kojoj se prati kretanje cijena, vrati na razinu od 31. prosinca prošle godine.

Napomenuo je da nisu svi trgovci isti i da svi imaju svoje karakteristike, te će “u okvirima onoga što bude moguće, to biti i napravljeno”.

Dio trgovačkih lanaca, kako je kazao, mora napraviti kalkulacije i interna savjetovanja, a “neki mogu reagirati već od petka”.

Filipović je rekao kako ne vjeruje da će neki od trgovaca izbjeći spuštanje cijena, jer bi time izigrali hrvatske građane, a i trgovcima je u interesu očuvanje kupovne moći građana.

Pojasnio je da nije riječ o skidanju cijena 360 proizvoda, nego o ukupnoj vrijednosti košarice koja će biti vraćena na razinu od 31. prosinca “kod nekih trgovaca koji to mogu napraviti”, a ima i onih koji to neće moći učiniti u potpunosti. (Hina)

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!

Najnovije objave

Nestlé u prvom polugodištu bilježi organski rast od 2,1%

Kompanija Nestlé objavila je financijske rezultate za prvih šest mjeseci 2024. godine. Organski rast iznosi 2,1% od čega 0,1% dolazi iz realne interne stope rasta...

izlog

50 years of UNCONDITIONAL LOVE

UNCONDITIONAL slavi 50 godina izvrsnosti u industriji kućnih ljubimaca S ponosom objavljujemo da je UNCONDITIONAL, pionir u industriji kućnih ljubimaca, proslavio svoju zlatnu obljetnicu -...