Tvornica deterdženata Dita u Tuzli prodana je za 7,67 milijuna KM kompaniji Bingo, potvrdio je stečajni upravnik Hajrudin Kunalić

S obzirom na to da se niko nije javio u okviru sedmog kruga prodaje, Kunalić je rekao kako je Dita prodana po sistemu slobodne pogodbe kompaniji Bingo.

“Ponuda za prodaju po cijeni od blizu osam miliona KM je prihvaćena, a sada se očekuje da kupac uplati novac, nakon čega će biti upriličena primopredaja imovine. Kupac zadržava sve zaposlene i nastavlja djelatnost”, pojasnio je Kunalić.

Dodao je i da će novcem od prodaje biti uvezan radni staž svim radnicima.

“Novcem od prodaje također će biti izmirene obaveze prema razlučnim vjerovnicima i onima u višem isplatnom redu, a bit će i nešto novca za one u općem isplatnom redu”, istaknuo je on.

Podsjećamo, proizvodnja u ovom prijeratnom tuzlanskom gigantu pokrenuta je prije dvije godine zahvaljujući prije svega velikoj upornosti radnika.

Radnici su samoinicijativno pokrenuli mješalice, ubacili sirovine koje im je omogućila kompanija Bingo te počeli proizvodnju četiri nekada nadaleko poznata proizvoda.

Kako je vrijeme prolazilo proizvodni asortiman se širio, a danas, dvije godine kasnije, Dita je na tržište lansirala sve proizvode koji su nekada bili sastavni dio svakog domaćinstva u Bosni i Hercegovini.

Pored već poznatih proizvoda, radnici su počeli i proizvodnju posebnog deterdženta pod nazivom “Super Dish” za Oružane snage BiH.

U prošloj godini Dita je ostvarila promet nešto manju od četiri milijuna maraka, što je bilo sasvim dovoljno da se pokriju direktni troškovi radne snage, dobavljača i slično.

Ova tvornica deterdženata trenutno zapošljava blizu 75 radnika. (Klix.ba)