Bosni i Hercegovini odobren je izvoz jaja za preradu na tržište Europske unije. Na sjednici Stalnog vijeća za biljke, životinje, hranu i hranu za životinje sekcije za kontrole i uvjete uvoza Europska komisija dala je “zeleno svjetlo” za početak izvoza i ove vrste hrane iz BiH u EU. Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović ističe da je, nakon odobrenja izvoza pilećeg mesa, izvoz jaja još jedan uspjeh za tamošnje peradarstvo, ali i cijelu prehrambenu industriju, prenosi portal klix.ba.

“Nakon višemjesečnih priprema uspjeli smo dobiti i ovu dozvolu Europske komisije. Ovo je značajan uspjeh jer će izvoz jaja povećati konkurentnost peradarskog sektora i ukupnu proizvodnju, ne samo jaja nego i cijele prehrambene industrije. Do sada se naime, u EU nije mogao izvoziti nijedan proizvod koji u svom sastavu sadrži jaja iz Bosne i Hercegovine. Ovim smo i taj problem otklonili i proizvođači kompozitnih proizvoda kao što su tjestenine, pekarski proizvodi i sl., sada mogu nesmetano izvoziti”, kazao je Šarović.

Konačno stavljanje Bosne i Hercegovine na listu zemalja kojima je odobren izvoz jaja za preradu na tržište Europske unije uslijedit će u narednim tjednima.

Nakon dobivanja dozvole za izvoz jaja za preradu planirano je i upućivanje zahtjeva za dozvolu za izvoz konzumnih jaja, a preduvjet je odobrenje plana kontrole salmonele. Odobrenje izvoza konzumnih jaja očekuje se do jeseni.