Bez božićnice ove godine ostaju državne i javne službe, državnim poduzećima zabranjeno je isplatiti ih čak i kad je riječ o dobitašima. I brojne privatne tvrtke u problemima na takvu vrstu radosti na kraju godine ne mogu niti misliti

Ipak, ima poslodavaca koji će sa svojim radnicima podijeliti dio kolača, zvali ga božićnica, nagrada ili trinaesta plaća.

Tradicionalno poželjan poslodavac, dm će svoje radnike i ovog Božića razveseliti, kažu, stimulacijom u visini bruto plaće, a dobivaju i poklon-bon za djecu. Kako prosječna neto plaća prodavača ondje iznosi 8200 kuna, dm-ovce blagdanski troškovi neće zabrinuti.

Zaposleni u Hrvatskom telekomu primit će po 2500 kuna božićnice, a oni koji imaju djecu do 15 godina i dar za svako dijete u iznosu od 600 kuna. Mlinarovo pekarsko carstvo svakom će radniku dodijeliti 2300 kuna, a djetetu tog radnika po 400 kuna. Skromnije je u Klari – 400 kuna po radniku, kao i za djecu.

Plivin kolektivni ugovor donijet će zaposlenima 2000 kuna bruto božićnice i 600 kuna dara za djecu. I koncern Agrokor slijedom kolektivnog ugovora zaposlenima će isplatiti po 1500 kuna te dar za djecu 600 kuna.

Jednako je i za radnike Coca-Cole, ti su iznosi njima već isplaćeni s plaćom za studeni. Mercatorovi pak zaposlenici i ove će godine dobiti prigodne poklon-pakete. U Zagrebačkoj banci božićnica iznosi 1500 kuna, a dar za djecu je 500 kuna – isplata će biti djelomično u bonovima.

PBZ je svojima namijenila, kao i lani, po 1000 kuna božićnice – 600 kuna gotovine i 400 kuna u bonovima. U Ini će ova vrsta nagrade radnicima iznositi neto tisuću kuna te 600 kuna po djetetu. (Večernji list)