Odluka Coca-Cole da zatvori punionicu Bistre u Gotalovcu nije previše iznenadila ljude iz branše. Velika konkurencija, teško izdrživi državni nameti i premalo tržište tjeraju i velike igrače da razmišljaju o isplativosti tog biznisa

U Coca-Coli su zaključili da nema ‘ekonomskog opravdanja’ za zadržavanje punionice Bistre i najavili su prestanak njezinog rada s 31. kolovozom iduće godine. Bez posla će ostati 79 ljudi.

Najave na početku rada pogona u Gotalovcu u srpnju 2004. sada se čine kao teška utopija. Tada su iz hrvatske Coca-Cole poručivali da im je cilj postati jedan od dva najveća proizvođača vode na našem tržištu.

Međutim, u ovih osam godina nisu uspjeli ozbiljnije zaprijetiti Agrokoru i Podravci, kao vodećem dvojcu u proizvodnji vode, a velike takmace imali su u manjim domaćim tvrtkama Naturalisu (voda Cetina) i Svetom Roku, piše tportal.

Obrazlažući odluku o zatvaranju punionice Bistre, iz Coca-Cole su se požalili i na ‘nepovoljne uvjete poslovanja na hrvatskom tržištu’. Zanimalo nas je kako u tim uvjetima opstaju najbliži Coca-Colini konkurenti i razmišljaju li možda i oni o povlačenju iz biznisa koji je dosad pratila fama da je vrlo unosan.

Upravo ta kriva slika u javnosti, tvrdi direktor Naturalisa Stipan Teskera, navela je mnoge da uđu u proizvodnju vode očekujući bogaćenje preko noći. Do otrežnjenja bi dolazilo vrlo brzo, kad bi se suočili s velikom konkurencijom i značajnim troškovima.

Naturalis trenutno drži 8 do 9 posto tržišta i pozitivno posluje, ali radi se o skromnoj dobiti, lani tek nešto više od milijun kuna. Prošlogodišnji prihod iznosio je oko 18,5 milijuna kuna, ali od toga čak 3,5 milijuna kuna, tvrdi Teskera, morali su uplatiti u Fond za zaštitu okoliša.

Za koncesiju na izvor koja se naplaćuje 30 kuna po kubiku iscrpljene vode Naturalis je lani za državu izdvojio još i 600 tisuća kuna. (tportal)