Britanski trgovci pozivaju na hitnu intervenciju u svrhu opskrbe Sjeverne Irske

Usprkos tromjesečnoj odgodi primjene nekih pravila, police nekih trgovina u Sjevernoj Irskoj su od početka godine prazne jer tvrtke imaju teškoća tvrtke s uvozom robe iz Britanije

Vodeći britanski trgovački lanci upozoravaju da je potrebna hitna intervencija kako bi se u narednim mjesecima spriječili prekidi u opskrbi hranom za područje Sjeverne Irske. Britanija više nije dio jedinstvenog tržišta i carinske unije EU, no Sjeverna Irska je ostala povezana i sa carinskim područjem Ujedinjenog Kraljevstva i s tržištem Europske unije.

Usprkos tromjesečnoj odgodi primjene nekih pravila, police nekih trgovina u Sjevernoj Irskoj su od početka godine prazne jer tvrtke imaju teškoća tvrtke s uvozom robe iz Britanije.

Direktori grupacija kao što su Tesco, Sainsbury’s, Asda te Marks & Spencer u svome pismu su zatražili pomoć od Michaela Govea, britanskog ministra nadležnog za brexit. Napominju da razdoblje odgode plaćanja za kontrolu slanja namirnica u Sjevernu Irsku završava 31. ožujka te da je dotad potrebno osmisliti dugoročno rješenje.

“Sva naša poduzeća i dobavljači uložili su značajna sredstva tijekom posljednjih mjeseci da bi se izbjegao prekid opskrbe, no to je neizbježno ako se usvoje prijedlozi koji reguliraju transport hrane iz Velike Britanije u Sjevernu Irsku”, upozoravaju u pismu.

“Shvaćamo da Europska komisija traži sve više usklađivanja s koncesijama koje je protokolom za Sjevernu Irsku, ali sadašnji prijedlozi, povećana birokracija i certifikacija u ovako kratkom roku nisu izvedivi.”

Čelnici trgovačkih lanaca pozvali su Govea da organizira posebnu radnu skupinu koja će koordinirati djelovanje vladinih agencija za carine i kontrolu uvoza hrane. Očekuju i da vlada i Europska unija shvate da je potrebno više vremena za razvoj novog sustava.

“Napredak se mora vidjeti do 1. travnja. Do tada, međutim, želimo biti sigurni da se trenutni proces zasnovan na ‘shemi pouzdanih trgovaca’ neće promijeniti dok se ne dogovori funkcionalna zamjena”, zatražili su u pismu. (Hina)

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!

Prethodni članakHGK predložio dodatne mjere za gospodarstvo Sisačko-moslavačke županije
Sljedeći članakGrupa Vindija donirala 16 tona stočne hrane Sisačko-moslavačkoj županiji