25.2 C
Zagreb
Četvrtak, 18. srpnja 2024., 22:38
VijestiSvijetBritanski trgovci upozorili na poskupljenja ako izostane dogovor s EU-om

Britanski trgovci upozorili na poskupljenja ako izostane dogovor s EU-om

Britanski malotrgovci u petak su iznova upozorili da kupcima u Britaniji prijete više cijene hrane od iduće godine, budu li nametnute nove carine zbog nepostizanja trgovinskog dogovora s Europskom unijom.

Do isteka prijelaznog razdoblja za Britaniju ostaje još 20 dana. Izostane li trgovinski dogovor, Britanija će od iduće godine s Europskom unijom trgovati prema pravilima Svjetske trgovinske organizacije (WTO), što znači uvođenje novih carina.

Britanski premijer Boris Johnson u četvrtak je rekao da postoji velika mogućnost da se ne postigne dogovor s EU-om, podsjeća Reuters.

“Trenutačno četiri petine britanskog uvoza hrane dolazi iz EU-a i u izostanku bescarinskog trgovinskog dogovora, samoposluživanja i njihovi kupci od 2021. bit će suočeni s carinama većim od tri milijarde funta (četiri milijarde dolara)”, rekao je Andrew Opie, direktor odjela za hranu i održivost pri Britanskom maloprodajnom konzorciju (BRC).

U BRC-u kažu da će carine prisiliti malotrgovce hranom da podignu cijene kako bi smanjili dodatne troškove. Dodaju da će mnogi malotrgovci neprehrambenim proizvodima također biti suočeni s velikim troškovima zbog carina pri uvozu roba iz EU-a, uključujući proizvode poput odjeće i keramike.

Od 1. siječnja iduće godine, prema novom carinskom režimu u Britaniji ako dogovor s EU-om ne bude postignut, 85 posto hrane koju uvoze iz EU-a podlijegat će carinama od preko pet posto.

Prosječna carina bila bi iznad 20 posto, uključujući 48 posto na goveđe mljeveno meso, 16 posto na krastavce i 10 posto na salatu.

Tesco, najveći maloprodajni lanac u Britaniji, smatra da bi kupci trebali očekivati poskupljenja od tri do pet posto u slučaju izostanka dogovora.

“Ne bih se baš složio s brojkama koje je iznio Tesco”, rekao je britanski ministar kulture Oliver Dowden za televiziju BBC, napominjući da je vlada bila sugerirala da će utjecaj carina na cijene biti najviše oko dva posto.

U BRC-u su također istaknuli izazove s kojima bi se u siječnju mogli suočiti sezonski proizvodi. U to doba godine znatno se veći udio voća i povrća uvozi iz EU-a. Britanija u siječnju uvozi 85 posto rajčica iz EU-a, nasuprot 30 posto koliko ih uvozi u lipnju.

Navode da su malotrgovci u sklopu svoga planiranja tako povećali zalihe konzervi, toaletnog papira i proizvoda s duljim rokom trajanja.

Kontinuirana neizvjesnost oko novih carinskih provjera i birokracije značit će poremećaje u opskrbi mnogih roba, upozorili su iz BRC-a. (Hina)

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!

Najnovije objave

Povodom Svjetskog dana sladoleda Ledo otvorio Kornet želja

Posjetitelji su tijekom izložbe Kornetu želja prišapnuli svoje želje za povratkom nekih legendarnih sladoleda, ali i ponudili ideje za nove okuse Ususret Svjetskom danu sladoleda,...

izlog

BIPA je sada dostupna na Glovu, s brzom dostavom u 22 grada

Korisnici Glovo aplikacije imat će pristup preko 7000 proizvoda, u 15 različitih kategorija, uz brzu dostavu na njihova vrata za manje od 35 minuta Glovo,...