Japanski proizvođač električnih alata Makita 2009. je tražio iskusnog logističara kojem će predati rukovanje međunarodnim prijevozom pošiljaka iz Azije u Europu, točnije Austriju. cargo-partner je izabran zbog široke mreže i provjerene stručnosti u prekomorskim i intermodalnim prijevozima. Danas cargo-partner za Makitu vodi cjelokupan pomorski i zračni promet iz Azije, kao i daljnju distribuciju u Europu. Makiti je osiguran dnevni prijevoz i sveobuhvatno carinjenje uvoza i izvoza.

“Izabrali smo cargo-partner jer smo htjeli ostvariti cjelokupno logističko rješenje. Na cargo-partner se možemo osloniti, uz njih možemo računati na brzo i učinkovito rješavanje problema. Oni su pouzdan i fleksibilan partner koji razumije naše poslovanje i uvijek ima proaktivna rješenja”, kazao je Florian Zamecnik, voditelj tima za kupnju, logistiku i pogon u Makiti.

Praćenje i “Emergency skladište”
Proaktivnu koordinaciju i praćenje uvoznih pošiljaka osiguravaju timovi pomorskog prijevoza. “Dedicated contact person” je zapravo određeni referent koji u potpunosti brine o jednom klijentu. Referent je za klijenta uvijek dostupan, nadgleda sav promet i sva zbivanja koja se odnose na Makitine pošiljke. Njegova je zadaća osigurati brze i jednostavne alternative. Osim usluga prijevoza i carinjenja, Makita koristi fleksibilna rješenja cargo-partnera uz osiguranu cjelokupnu uslugu u svakom momentu, uključujuči gužve u visokoj sezoni, i to uz osiguran najekonomičniji način.

U središnjici cargo-partnera, smještenoj pokraj Beča, Makita koristi skalabilne opcije skladištenja te “Emergency skladišta” za vrijeme visoke sezone. Dodatni bonus je svakako dobra pozicija novoizgrađenog iLogističkog centra Vienna koji se nalazi odmah uz austrijsko sjedište Makite.

Automatizirane obavijesti, narudžbe za prijevoz i carinska obrada
Kako bi omogućio nesmetanu vezu s Makitom i brzu obradu prijevoznih naloga i carinskih deklaracija, cargo partner je napravio dva EDI sučelja. Carinski odjel Makite unosi EDI carinske podatke u sustav cargo-partnera, to su podaci koji se koriste za carinske deklaracije. Svi unešeni podaci su automatski proslijeđeni službenom austrijskom carinskom sustavu koji, nakon konačnog odobrenja od strane carinskog odjela, automatizmom šalje podatke austrijskom Federalnom ministarstvu financija.

Za jednog od Makitinih kupaca, cargo-partner je postavio opciju “automatske obavijesti o prekretnici” pa tako čim se status pošiljke promijeni u “preuzimanje” ili “isporuka” kupac je odmah obaviješten putem e-maila čime je osigurana je potpuna transparentnost procesa.