Energetska kriza u Kini razlog više za okretanje alternativnim tržištima

Povijesni porast cijena prijevoza, kao i neizvjesnost rokova isporuke naveli su mnoge tvrtke jugoistočne Europe da tijekom 2022. godine temeljito preispitaju svoje opskrbne lance

Prekidi u opskrbnim lancima između Kine i Europe naveli su mnoge lokalne tvrtke da razmotre nabavu robe od dobavljača na bližim tržištima. U tom kontekstu hrvatskim uvoznicima posebno je zanimljiva Poljska.

Nestašica i poskupljenje ugljena, sirovine iz koje Kina dobiva gotovo 60% svoje električne energije, natjerala je vlasti drugog najvećeg svjetskog gospodarstva na uvođenje brojnih restrikcija. Velika energetska kriza koja posljednjih tjedana potresa ovu zemlju dodatno je pridonijela nastavku nestabilnih uvjeta u svjetskoj trgovini, produbljujući nestašice u raznim kategorijama sirovina i roba zbog čega se u fokus ponovno stavlja potraga za alternativnim tržištima.

Povijesni porast cijena prijevoza, kao i neizvjesnost rokova isporuke naveli su mnoge tvrtke jugoistočne Europe da tijekom 2022. godine temeljito preispitaju svoje opskrbne lance.

“Energetska kriza u Kini svakako je potaknula okretanje Hrvatske prema alternativnim europskim tržištima, pogotovo poljskom koje će zbog blizine, ali i široke ponude proizvoda, postati izuzetno značajno u nadolazećem periodu”, rekao je Zoran Starčević, direktor tvrtke cargo-partner u Hrvatskoj.

Novi fokus je na Poljskoj
Od početka prošlog desetljeća poljska vanjska trgovina narasla je gotovo deset puta. Vodeći izvozni proizvodi Poljske u Hrvatsku u 2021. godini, prema ukupnoj novčanoj vrijednosti, su električni strojevi i aparati, pokućstvo i dijelovi, cestovna vozila te odjevni predmeti. Robna razmjena između Hrvatske i Poljske posljednjih je godina u stalnom porastu, a ekonomisti ističu da kapaciteti još uvijek nisu dovoljno iskorišteni te se očekuje nastavak rasta. Podaci Državnog zavoda za statistiku pokazuju da je u 2021. godini ukupna robna razmjena, što uključuje uvoz i izvoz između Hrvatske i Poljske, dosegla 1,538 milijardi eura.

Cestovna rješenja
cargo-partner nudi rješenje za cestovni transport. “Svakodnevno možemo pokupiti robu u Poljskoj, a otprema na relaciji Zory-Zagreb odvija se dva puta tjedno uz tranzitno vrijeme od pet dana”, kaže Zoran Starčević, direktor cargo-partnera Hrvatska.

Poticanje kratkog pomorskog prometa
Prilagođavajući se zahtjevima tržišta, logistička tvrtka cargo-partner je također kreirala kratke pomorske usluge s tranzitnim vremenom od oko 15 dana iz Poljske. Usluge kratkog pomorskog prometa s redovitim polascima predstavljaju alternativu cestovnom prijevozu. Zahvaljujući tome, moguće je ponuditi adekvatno rješenje za robu koja cirkulira između ovog dijela regije te srednje i istočne Europe.

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!

Prethodni članakHrvati iz kućanstava najviše bacaju najskuplje namirnice
Sljedeći članakNovi formati i redizajnirana ambalaža Kraš Napolitanki