Danski proizvođač piva Carlsberg izvijestio je u srijedu da je treće tromjesečje zaključio s gubitkom zbog velikih troškova otpisa, najavivši otpuštanje oko 2.000 visoko kvalificiranih radnika ili 15 posto zaposlenih.

carlsberg-kamion-midiU razdoblju od srpnja do rujna Carlsberg je zabilježio neto gubitak od 4,5 milijardi danskih kruna (603,2 milijuna eura), u usporedbi s prošlogodišnjom neto dobiti od 2,1 milijardu kruna.

Gubitak po dionici iznosio je 29,5 kruna, u usporedbi s dobiti od 13,8 kruna po dionici u istom prošlogodišnjem razdoblju.

Rezultat uključuje posebne troškove od 7,72 milijarde kruna, uglavnom povezane s otpisom ruskih brendova i imovine u Kini. U prošloj godini iznosili su 94 milijuna kruna.

Ako se izuzmu te stavke, prilagođena dobit iznosila je 2,22 milijarde kruna.

Neto prihodi uvećani su 1,1 posto, na 18,3 milijarde kruna. Organska stopa rasta iznosila je tri posto.

Ukupno je u tromjesečnom razdoblju do kraja rujna Carlsberg prodao 37,6 milijuna hektolitara piva, čime je obujam prodaje ostao nepromijenjen u odnosu na isto lanjsko razdoblje. Na organskoj je osnovi smanjen tri posto zbog istočne Europe.

U cijeloj 2015. godini kompanija sada očekuje nižu organsku operativnu dobit no što su do sada predviđali.

Očekuju također 10 milijardi kruna otpisa i troškova restrukturiranja u razdoblju od 2015. do 2017., zbog programa usmjerenog na poboljšanje dobiti i novčanog toka. Oko 8,5 milijardi kruna tog iznosa bit će naplaćeno u ovoj godini.

Program koji objedinjuje postojeće i nove inicijative za poboljšanje dobiti trebao bi do 2018. donijeti pozitivne efekte od 1,5 do dvije milijarde kruna godišnje, koji će biti dijelom usmjereni u poboljšanu profitabilnost a dijelom reinvestirani.

“Uvažavajući činjenicu o nezadovoljavajućem kretanju dobiti u proteklim godinama, poduzimamo daljnje korake za pripremu Carlsberg grupe za budućnost. Postupak preispitivanja strategije mogao bi biti proveden do kraja prvog tromjesečja iduće godine”, rekao je izvršni direktor Cees ‘t Hart. (SEEbiz.eu/Hina)