Zbog nesređenog stanja na tržištu i nemogućnosti prodaje tržnih viškova, slavonski se voćari sve više okreću proizvodnji rakija i likera.

Pecenje-rakije-midiMoglo se to čuti između ostalog na jučerašnjem 11. zaredom ocjenjivanju kvalitete voćnih rakija i likera koje se održava u organizaciji Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Osijek, a u suradnji s Prehrambeno-tehnološkim fakultetom i općinom Semeljci.

Prema riječima Ernesta Nada, tajnika Organizacijskog odbora edukacijskog natjecanja i voditelja Odsjeka za poljoprivredu pri Hrvatskoj gospodarskoj komori – Županijskoj komori Osijek, ove je godine na natjecanje pristiglo ukupno 311 uzoraka voćnih rakija i likera, što je, kako je istaknuo, najviše do sada.

Pristiglo je 222 uzorka voćnih rakija i 78 uzoraka likera, a neki od njih su iz Bosne i Hercegovine. Usporedbe radi, prošle je godine na ocjenjivanju rakija u organizaciji Županijske komore Osijek bilo 287 uzoraka.

“Ovako veliki interes upozorava i na bioraznolikost našeg kraja gdje se proizvodi više od 30 vrsta jakih alkoholnih pića, ali i tradiciju ovog natjecanja, koje je postalo najsnažnija i najvažnija manifestacija autohtonih poljoprivrednih proizvoda u Hrvatskoj”, rekao je Nad, te je dodao kako su kroz komorski sustav proteklih desetak godina proizvođači educirani o kvaliteti proizvodnje voćnih rakija te su vrlo dobro upoznati i sa zakonskim regulativama u prometovanju jakih alkoholnih pića s posebnim osvrtom na prodaju na kućnom pragu.

Jedan od razloga što se sve više osoba s ruralnih područja okreću proizvodnji rakija i likera je i visoki postotak nezaposlenosti te mogućnost stvaranja nove dodane vrijednosti kroz preradu voća.

Prema nedavno iznesenim podacima u Hrvatskoj je registrirano 20.000 malih proizvođača jakih alkoholnih pića od kojih je čak 17.000 s područja Carinske uprave Osijek, koja pokriva područje pet slavonskih županija.

“Prošle je godine od paušala i trošarina koji plaćaju proizvođači jakih alkoholnih pića u proračun države uplaćeno više od pet milijuna kuna”, kazao je Nad. (glas-slavonije.hr)