Carlsberg upozorio na moguću slabiju prodaju u 2022. zbog viših cijena

Treći po veličini pivar na svijetu izvijestio je da mu je prihod u četvrtom tromjesečju 2021. iznosio 15,2 milijarde danskih kruna (2,34 milijarde dolara), nadmašivši predviđanja analitičara koji su u njihovoj anketi procijenili da će iznositi 14,7 milijardi kruna

Sjedište Carlsberga

Danski Carlsberg objavio je u petak da planira podići cijene piva kako bi nadoknadio rastuće troškove sirovina, što bi moglo pogoditi prodaju u ovoj godini.

Treći po veličini pivar na svijetu izvijestio je da mu je prihod u četvrtom tromjesečju 2021. iznosio 15,2 milijarde danskih kruna (2,34 milijarde dolara), nadmašivši predviđanja analitičara koji su u njihovoj anketi procijenili da će iznositi 14,7 milijardi kruna.

U cijeloj 2021. neto prihod iznosio je 66,6 milijardi kruna, uz organsku stopu rasta od 10 posto.

Operativna dobit iznosila je 10,9 milijardi kruna, uz organsku stopu rasta od 12,5 posto

U 2022. organska stopa rasta operativne dobiti trebala bi se kretati u rasponu od 0 do sedam posto, prognoziraju u danskoj tvrtki.

“Značajno viši ulazni troškovi i kontinuirani utjecaj covida 19 predstavljat će izazove u 2022.”, rekao je izvršni direktor Cees ‘t Hart.

Troškovi po hektolitru porasli su u prošloj godini između 10 i 12 posto, potaknuti višim cijenama sirovina i prijevoza, naveo je čelnik Carlsberga i dodao da nastoje nadoknaditi veće troškove podizanjem cijena, iako bi to moglo “negativno utjecati na potrošnju piva”.

“U ovoj godini čeka nas drugačija situacija i zato je raspon naših financijskih smjernica relativno širok”, rekao je izvršni direktor.

Tvrtka je u četvrtak objavila da će u sljedećih pet godina rast tražiti izvan osnovnog tržišta piva i usredotočiti na kategorije kao što su jabukovača, seltzers i bezalkoholno pivo, te na brendove kao što su 1665 Blanc i Grimbergen jer generiraju veće profitne marže. (Hina)

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!

Prethodni članakPredstavljeni najuspješniji dizajni nacionalne strane kovanica eura i centa
Sljedeći članakTvrdi sir DŽIUGAS iz Litve!