Ukupna prodaja Carrefoura u prvom je kvartalu porasla 6,2%, ili 1,0% prema stabilnom valutnom tečaju i izuzimajući benzin, na 21,3 milijarde eura

Lanac je zabilježio na razini Grupe porast u odnosu na godinu prije za 1,4%, kad se izuzme benzin i kalendarski efekti. Također je naglasio da je uživao u snažnom rastu u prodaji hrane od 5,9% u navedenom razdoblju.

Unatoč pozitivnim glavnim brojkama, na Carrefourove sveukupne rezultate utjecala je slaba prodaja u hipermarketima u Francuskoj i neprekidni izazovi u Kini.

Iz Carrefoura tvrde da je na njihove rezultate na domaćem tržištu znatno utjecao nepovoljan kalendarski efekt i vrlo konkurentno okruženje.

Napomenuli su da je potrošnja u Francuskoj u prva dva mjeseca bila smanjena, ali u ožujku je bila pozitivna. Dodaju kako je konkurentno potrošačko okruženje obilovalo promotivnim aktivnostima mnogih konkurenata, osobito u ožujku, u čemu je prednjačio Leclerc.

Unatoč stalnim izazovima tržišnog okruženja, iz toga trgovačkog lanca objavljuju da im je ukupna prodaja, uključujući benzin, rasla 0,8%, na 9,4 milijardi eura, u čemu su prednjačili njihovi supermarketi, gdje je ukupna prodaja porasla za 1,1%, a u samoposlugama i ostalim formatima 5,5%.

U odnosu na prethodnu godinu, prodaja je, isključujući benzin, rasla 0,5% na državnoj razini, od čega 2,2% u supermarketima i 4,4% u samoposlugama i ostalim formatima.

U poslovanju izvan Francuske, u Europi, Carrefour objavljuje da mu je ukupna prodaja porasla za 3,6% na 5,5% milijardi eura, s najboljim rezultatima u Španjolskoj.

Diljem regije prodaja je u odnosu na prošlu godinu rasla 0,9%, s osobito dinamičnim rastom u Italiji, gdje je rast u odnosu na godinu prije veći za 1,6%, uz jednako tako snažan rast u Poljskoj i Rumunjskoj i pozitivne rezultate u Španjolskoj.

Te je ohrabrujuće rezultate ponešto zasjenilo lošije poslovanje u Belgiji, gdje je ukupna prodaja pala za 2,7% i u usporedbi s godinom prije je manja za 1,8%. (SEEbiz)