mall cz - midiMall.cz, najveći češki online trgovački servis uskoro bi svoje usluge trebao pružati i hrvatskom tržištu.

Tako je prilikom SAP – ove jednodnevne prezentacije europskim medijima najavio je Martin Ohlidal, poslovni konzultant Sabrisa , tvrtke koja je implementirala SAP-ov projekt za češkog trgovačkog giganta.

Vrijeme kada bi Mall.cz, koga zovu i Alibabom srednje Europe, trebao započeti s radom u Hrvatskoj nije precizirano, no pošto je web stranica na hrvatskom jeziku u pripremi, a skladišta se pune robom spremnom za hrvatsko tržište, očekivati je kako bi to trebalo biti neposredno prije Božića i Nove godine, kada je i potrošnja najveća.

Mall.cz protekle godine ostvario je prihode veće od 400 milijuna eura, obave oko 3 milijuna narudžbi na godinu, te trguju s više od 170 000 artikala. Ako se ovaj poslovni plan ostvari Mall.cz bi trebao stići na tržište prije Agrokorove platforme koja se također bazira na tehnologiji vrlo sličnoj SAP-ovoj. Upravo SAP-ova tehnologija razlog je za ogromni poslovni uzlet koji je doživio Mall, čiji su prihodi 2000. godine Iznosili tek 30 tisuća eura.

Na SAP-ovoj konferenciji govorilo se i o novim trendovima u trgovačkom sektoru, kao i nedostacima istog u korelaciji s digitalnom tehnologijom.

“Čak 90 posto izvršnih direktora velikih kompanija vjeruju kako će digitalna tehnologija transformirati industriju, no samo petnaest posto njih imaju plan kako se nositi s tim izazovom. Ako tvrtka želi uspjeti u današnjem svijetu mora prijeći ograničenja svoga sektora , te postati i IT tvrtka”, izjavila je Daniela Khalaf, solution manager pri SAP-u, te upozorila na skori rast tako zvane ’share’ kulture, a koja će se manifestirati u digitalnom svijetu pojavom web stranice koje će trgovati korištenom robom. (liderpress.hr)