kintex-global mobile vision ftd 777Novi tehnološki vjetrovi dolaze s Dalekog istoka. Na ovogodišnjem sajmu Global Mobile Vision u Južnoj Koreji fokus je bio na naprednim i inovativnim mobilnim tehnologijama te inteligentnim umreženim predmetima

Taekwondo, grijana sjedala u metrou, slatki krumpir u kruhu i umjetnost na svakom kutu, riječ je o Južnoj Koreji i njenom glavnom gradu Seoulu. Ali nije samo Koreja po tome svima poznata, već je ova dalekoistočna zemlja na glasu i kao jedan od najvećih IT centara svijeta.

Najbrži internet na svijetu i vodeće tehnologije na području mobilnih uređaja samo su neke od pokazatelja IT razvijenosti ove zemlje. Nije stoga začuđujuće da se i jedan od najatraktivnijih sajmova mobilne tehnologije etablirao upravo u Seoulu – Global Mobile Vision.

MJESTO GLOBALNOG SUSRETA
I ove godine, od 16. do 18. rujna, ovaj je sajam u Koreji predstavljao mjesto susreta više od 250 vodećih tehnoloških tvrtki, a među njima ovaj su se put našli i iznimno zanimljivi startup-ovi. Više od 12.000 zainteresiranih posjetitelja podiglo je ovaj događaj na razinu poslovne platforme u svijetu mobilnih tehnologija.

lead1Po pozivu organizatora, Korea Trade-Investment Promotion Agency (KOTRA) te njenog hrvatskog predstavništva, i hrvatski je poslovni svijet imao priliku sudjelovati na ovom prestižnom događaju.

Kao predstavnik hrvatske poslovne delegacije, tvrtka Service Plus IT d.o.o. iz Zagreba posjetila je ovaj sajam. U sklopu odlične organizacije KOTRA-e, predstavnici IT tvrtki imali su se priliku na ciljanim, “jedan na jedan” sastancima posvetiti mogućoj poslovnoj suradnji. Ova vrsta organizacije te profesionalnost sajma otvorile su odlične poslovne mogućnosti za nastup Service Plusa u Koreji te za dostupnost vrlo napredne tehnologije na hrvatskom tržištu.

Osim iz Hrvatske, KOTRA je organizirala dolazak delegacija iz još 60 zemalja. Prominentne tvrtke kao što su Microsoft, Sprint, Best Buy i GE Healthcare iz Sjedinjenih Država, Baidu iz Kine, NTT, Fujitsu, Toyota i NEC iz Japana, Telefónica iz Španjolske, Ericsson iz Švedske te mnogi drugi su dakako bili među njima.

Ovim se internacionalnost ovog događaja stavila u prvi plan, što je omogućilo i niz zanimljivih poslovnih kontakata na ostalim tržištima u svijetu. Pri tome je za cijelo vrijeme trajanja ovog događaja fokus bio na naprednim i inovativnim mobilnim tehnologijama te inteligentnim umreženim predmetima.

NOVI GADGETI
Jedna od velikih tema su noseći fitness gadgeti kao što su sportske čarape sa senzorima ili inteligentni ulošci za cipele. Ovaj trend nije začuđujući s obzirom na to da je tržište za ove uređaje u posljednjih godinu dana uistinu eksplodiralo. Da se u ovom segmentu zaoštrava borba na tržištu svjedoči i novi proizvod Amazfit tvrtke Huami, trećeg proizvođača na svijetu po prodaji nosećih fitness gadgeta. Njen Mi band prodan je u više od 10 milijuna primjeraka.

lead2Od novog uređaja Amazfit očekuju se još veće prodajne brojke s obzirom na to da mu je cijena pristupačnih 13 američkih dolara. Ovo stanje tržišta vodi neminovno do kulminacije trenda. Na samom sajmu se već nazirao sljedeći korak, a to su noseći fitness gadgeti za životinje. Ponajviše za kućne ljubimce.

Isto tako je uočljivo da, što je trend umreženih predmeta izraženiji, to je veća potreba za sigurnosnim sistemima. Ovdje se ne radi samo o zaštiti aplikacija i uređaja od napada raznih hakerskih alata, već je riječ i o osnovnoj tehnologiji identifikacije korisnika. Identifikacija korisnika sa stopostotnom sigurnošću osnova je gotovo svih budućih tehnologija. Sistemi koji se zasnivaju na lozinkama postaju sve manje sigurni, a potreba za drugim, sigurnijim načinima identificiranja raste. Jedna od najinteresantnijih tehnologija je prepoznavanje očne šarenice korisnika.

Tvrtka Irience Fintech Solution na sajmu je demonstrirala patentiranu i vrlo sigurnu tehnologiju za prepoznavanje šarenice putem mobilnog uređaja. Pilot projekt ove tehnologije već je uspješno pokrenut u suradnji s Industrial Bank of Korea. Za očekivati je da će skeneri očiju postajati sve manji i uskoro integrirani u same mobilne uređaje.

TRENDOVI U TRGOVINI
Global Mobile Vision odlično je pokazao ne samo svjetske trendove u tehnologiji, već i sve ono što nas čeka u bliskoj budućnosti u samoj trgovini. Jedan od velikih trendova koji se nedavno pojavio je takozvani ROBO (akronim od “research offline – buy online”), što u jednoj riječi opisuje novo ponašanje samoga kupca. U prijevodu ROBO zapravo znači: istraži i probaj proizvode u poslovnici, a naruči ih online.

global mobile vision ftd 777ROBO je nešto što je podijelilo trgovce na dvije grupe: na one koji se bore protiv njega i na one koji ga podržavaju. Ovaj sajam je pokazao da je broj aplikacija koje ga podržavaju sve veći. Na kraju krajeva, očito je kako je ROBO ono što kupci žele.

Jedna demonstrirana, a vrlo zanimljiva aplikacija je Fashion View od korejske tvrtke E-Pharaos. Naime, trgovac koji je implementirao ovo rješenje instalira posebne kamere u trgovini. Kupac upravlja putem svojeg mobitela tim kamerama te je u mogućnosti napraviti fotografiju ili čak video sebe sa željenom odjećom.

Poslije, nakon napuštanja poslovnice, kupac može ponovno pregledati svu isprobanu odjeću, podijeliti slike s prijateljima, pitati ih za mišljenje i na kraju naručiti najbolji proizvod. S ovakvom aplikacijom trgovac može zadovoljiti zahtjeve kupaca za ROBO načinom kupovine te ipak zadržati i čak vezati kupca za sebe. Iako je sajam imao mobilnu tehnologiju u fokusu, upravo je za trgovce bio izložen niz zanimljivih koncepata, proizvoda i ideja.

MOBILNO PLAĆANJE
Jasno je da niti tema plaćanja ne smije izostati s ovakvog događaja. Jedan od inovativnih proizvoda svakako je bio digitalni novčanik, ali ne kao aplikacija na mobitelu, već kao posebni hardverski proizvod. Samo nekoliko milimetara debljine te dimenzija sličnih kreditnoj kartici ovaj uređaj može zamijeniti bilo koju karticu koja funkcionira na principu magnetskog zapisa.

Najzanimljivije od svega je da sami trgovci ne moraju mijenjati svoje postojeće čitače kartica. Učitavanje podataka kartice u ovaj uređaj radi se putem mobitela i iznimno je jednostavno. U idućem koraku ovaj će uređaj podržavati NFC plaćanja, a radi se ubrzano i na verziji s čipom. U ovom trenutku u tijeku su konkretniji razgovori za dostupnost ovog uređaja i na hrvatskom tržištu.

S pravom se može reći da je sajam Global Mobile Vision 2015 ne samo uspješno informirao, već i nadasve uspješno ostvario platformu za internacionalno poslovanje. Odlična organizacija KOTRA-e, fokus na internacionalizaciji događaja te vrlo napredne i inovativne korejske kompanije pokazale su nove potencijale te otvorile nekolicinu vrata koja bi mogla voditi u zanimljivu budućnost, kako internacionalnih, tako i hrvatskih trgovaca.

Darko Pavić
CEO, Service Plus Group
darko.pavic@serviceplus-it.com
Twitter: @PavicDarko
Service Plus Logo