Prosječne proizvođačke cijene poljoprivrednih proizvoda u Hrvatskoj u trećem su tromjesečju bile niže 3,1 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

poljoprivreda-psenica-zito-midiPrema podacima DZS-a, na taj su pad većinom utjecale cijene biljnih proizvoda, koje su smanjene za 4,3 posto, dok su proizvođačke cijene stoke, peradi i stočnih proizvoda pale za 1,1 posto.

Istodobno su cijene dobara i usluga za tekuću uporabu u poljoprivrednoj proizvodnji pale za 7,8 posto.

Kod biljnih proizvoda najviše su pale cijene žitarica koje čine najveći udio u biljnoj i ukupnoj poljoprivrednoj proizvodnji. Tako su cijene žitarica u trećem tromjesečju pale za 20 posto prema istom razdoblju lani. Cijene pšenice, kako navode statističari, u novoj su žetvi pale ispod jedne kune za kilogram

Prema podacima DZS-a, sve skupine biljnih proizvoda bilježe pad cijene osim vina (rast od 17 posto), voća (rast od 11,2 posto) te cvijeća i sadnica (rast 2 posto).

Od skupina proizvoda koje čine najveći udio u stočarstvu najviše su pale cijene mlijeka i to za 9 posto, goveda za 0,7 posto, peradi za 0,7 posto, dok su cijene svinja porasle za 9,1 posto.

Kod dobara utrošenih u poljoprivrednu proizvodnju pale su cijene sjemena i sadnog materijala za 5,7 posto te energije i maziva za 11,3 posto.

Cijene gnojiva su pale za 21,9 posto, sredstava za zaštitu bilja za 0,4 posto, dok su cijene veterinarskih usluga porasle za 0,5 posto. (tportal.hr/Hina)